Łódzkie gotuje
wtorek, 24 sierpnia 2021W Zgierzu zainaugurowany został cykl warsztatów kulinarnych „Łódzkie gotuje”. Ideą warsztatów skierowanych do mieszkańców naszego regionu jest łączenie tradycji z nowoczesnością.
We wtorek, 24 sierpnia spotkanie inaugurujące projekt otworzył w imieniu marszałka województwa Grzegorza Schreibera dyrektor Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego Dawid Mazurkiewicz. W spotkaniu zorganizowanym na terenie zgierskiego Parku Kulturowego Miasto Tkaczy wzięła też udział radna Sejmiku Alicja Antczak. Kucharz prowadzący warsztaty zaprezentował uczestnikom tradycyjną polską potrawę, pieczony comber z królika z jabłkiem.
We wrześniu podczas kolejnych spotkań organizowanych w różnych miejscach województwa w ramach projektu „Łódzkie gotuje” uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się przygotowywać tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie. Podczas warsztatów można zdobyć nie tylko praktyczne umiejętności, ale również wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, tradycyjnej kuchni regionalnej oraz produktów ekologicznych z naszego województwa.
Następne warsztaty odbędą się w Pabianicach (2 września), Kutnie (3 września), Wieluniu (6 września), Skierniewicach (8 września), Sieradzu (13 września), Piotrkowie Trybunalskim (15 września) oraz w Łodzi (17 września).
Więcej informacji na stronie http://lodzkie.ksow.pl/aktualnosc/warsztaty-kulinarne-lodzkie-gotuje
DK, fot. Sebastian Sołtyszewski
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/%c5%82%c3%b3dzkie-gotuje-zapraszamy-na-warsztaty-kulinarne#sigProId7ca9c543fe