Wojewódzkie słodkości wielkanocne
wtorek, 19 kwietnia 2022Mazurek Wielkanocny Joanny Cieślak zdobył uznanie jury i pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie na „Tradycyjny Wypiek Wielkanocny - 2022”.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa. Nadesłano blisko 70 prac. Wiele z nich gości w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury, inne w twórczy sposób czerpią z tradycji dodając jej nowoczesności.
W ramach konkursu uczestnicy musieli samodzielnie wykonać babkę wielkanocną, mazurek lub sernik, zaprezentować wypiek na zdjęciu oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.
Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu, oraz do spojrzenia na to, co znane w nowy sposób. W związku z tym jury przyznawało punkty nie tylko za sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków, ale przede wszystkim za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych.
Konkurs, skierowany był do pełnoletnich mieszkańców województwa łódzkiego. Został zorganizowany w ramach popularyzacji wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu oraz popularyzowania wiedzy o kuchni regionalnej.
Komisja konkursowa, przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:
I miejsce – Joanna Cieślak – Strzelce, pow. kutnowski
II miejsce – Bartłomiej Borowski – Brzeziny, pow. brzeziński
III miejsce – Katarzyna Wieteska – Kuczek – Złaków Kościelny, pow. łowicki
Wyróżnienia
Monika Staniaszek
Ola Kowalska
Monika Pomianowska
Weronika Osuchowska
Anna Śliwka
Agnieszka Kędzierska
Alicja Kociołek
Iwona Dybała
Natalia Twardowska
Malwina Ewa Mikicka
Szczegóły i wyniki konkursu są dostępne na stronie: https://www.lodzkie.pl/rolnictwo
bg
zdjęcia: uczestnicy konkursu
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/wojew%c3%b3dzkie-s%c5%82odko%c5%9bci-wielkanocne#sigProId2a849cf9f2