Smacznie, zdrowo, kolorowo
piątek, 22 marca 2019
W Hali Expo w Łodzi rozpoczęły się w piątek 22 marca targi „Na Styku Kultur”. Tę największą turystyczną imprezę w centralnej Polsce otworzył w imieniu marszałka Grzegorza Schreibera członek zarządu województwa łódzkiego Andrzej Górczyński. M.in. dlatego że Łódzkie, w związku z jubileuszem 100-lecia województwa, jest w tym roku regionem partnerskim targów.
- Chcielibyśmy, aby województwo łódzkie odwiedzała coraz większa liczba turystów. Mamy bardzo atrakcyjny region i warto tu bywać. Oprócz pięknych miejscowości, zabytków i parków krajobrazowych mamy również smaczne produkty i potrawy regionalne, których każdy powinien spróbować. Mam nadzieję, że odwiedzający targi, zwłaszcza stoisko naszego regionu będą zadowoleni z bogatej oferty województwa łódzkiego – powiedział Andrzej Górczyński.
Uroczystość otwarcia jubileuszowych 25. targów była okazją do wręczenia nagród i wyróżnień za wieloletnią współpracę przy jej organizacji. Andrzej Górczyński odebrał statuetkę dla Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi. Podobną otrzymał Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego. W sposób szczególny uhonorowano też Łódzką Kolej Regionalną. Nasz regionalny przewoźnik otrzymał Złoty Medal za projekt promocyjny pn. „ŁKA BAJKOWY – Miś Uszatek”.
Kilkudziesięciu wystawców z Polski i Europy zachęca zwiedzających do odwiedzin ich regionów. Robią to na różne sposoby: promując atrakcje turystyczne, dziedzictwo kulturowe oraz drażniąc podniebienie lokalnymi przysmakami. Najliczniej reprezentowany jest region Łódzki, z którego walorami można zapoznać się na stoisku Województwa Łódzkiego oraz na stoiskach wystawców biorących udział w konkursie Polski Producent Żywności. To najsmaczniejszy sposób poznania Łódzkiego. Swoje wyroby prezentuje 25 wystawców. Po otwarciu targów odwiedził ich członek zarządu województwa łódzkiego Andrzej Górczyński i kapituła konkursu Polskie Producent Żywności.
Spośród 46 prezentowanych przez nich produktów wybrane zostały najlepsze w pięciu kategoriach:
- mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne – szynka brzozowiecka „Rol-Gazu”;
- mleko i przetwory mleczne – twaróg półtłusty krajanka z OSM w Łasku;
- produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze – chleb żytni z Koluszek PPHU Olszyńska;
- warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory – suszona truskawka 100% Amkez Food;
- dodatki do potraw – miód leśny z pasieki Dariusza Serafińskiego z Lipiec.
Komisja oceniała je nie tylko pod względem smakowym, ale również: walorów żywieniowych, opakowania i jego funkcjonalności, prawidłowości oznakowania produktu oraz sposobu prezentacji.
W związku z jubileuszem województwa wybrany został też produktu najbardziej wpisujący się w 100-letnią tradycję regionu, któremu przyznana została nagroda Marszałka Województwa Łódzkiego. Otrzymała ją firma „Sumex” za prażoki z kapuśniakiem po łódzku.
Targi potrwają do niedzieli.
gs/jg
- Chcielibyśmy, aby województwo łódzkie odwiedzała coraz większa liczba turystów. Mamy bardzo atrakcyjny region i warto tu bywać. Oprócz pięknych miejscowości, zabytków i parków krajobrazowych mamy również smaczne produkty i potrawy regionalne, których każdy powinien spróbować. Mam nadzieję, że odwiedzający targi, zwłaszcza stoisko naszego regionu będą zadowoleni z bogatej oferty województwa łódzkiego – powiedział Andrzej Górczyński.
Uroczystość otwarcia jubileuszowych 25. targów była okazją do wręczenia nagród i wyróżnień za wieloletnią współpracę przy jej organizacji. Andrzej Górczyński odebrał statuetkę dla Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi. Podobną otrzymał Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego. W sposób szczególny uhonorowano też Łódzką Kolej Regionalną. Nasz regionalny przewoźnik otrzymał Złoty Medal za projekt promocyjny pn. „ŁKA BAJKOWY – Miś Uszatek”.
Kilkudziesięciu wystawców z Polski i Europy zachęca zwiedzających do odwiedzin ich regionów. Robią to na różne sposoby: promując atrakcje turystyczne, dziedzictwo kulturowe oraz drażniąc podniebienie lokalnymi przysmakami. Najliczniej reprezentowany jest region Łódzki, z którego walorami można zapoznać się na stoisku Województwa Łódzkiego oraz na stoiskach wystawców biorących udział w konkursie Polski Producent Żywności. To najsmaczniejszy sposób poznania Łódzkiego. Swoje wyroby prezentuje 25 wystawców. Po otwarciu targów odwiedził ich członek zarządu województwa łódzkiego Andrzej Górczyński i kapituła konkursu Polskie Producent Żywności.
Spośród 46 prezentowanych przez nich produktów wybrane zostały najlepsze w pięciu kategoriach:
- mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne – szynka brzozowiecka „Rol-Gazu”;
- mleko i przetwory mleczne – twaróg półtłusty krajanka z OSM w Łasku;
- produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze – chleb żytni z Koluszek PPHU Olszyńska;
- warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory – suszona truskawka 100% Amkez Food;
- dodatki do potraw – miód leśny z pasieki Dariusza Serafińskiego z Lipiec.
Komisja oceniała je nie tylko pod względem smakowym, ale również: walorów żywieniowych, opakowania i jego funkcjonalności, prawidłowości oznakowania produktu oraz sposobu prezentacji.
W związku z jubileuszem województwa wybrany został też produktu najbardziej wpisujący się w 100-letnią tradycję regionu, któremu przyznana została nagroda Marszałka Województwa Łódzkiego. Otrzymała ją firma „Sumex” za prażoki z kapuśniakiem po łódzku.
Targi potrwają do niedzieli.
gs/jg
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/smacznie-zdrowo-kolorowo#sigProIdc9c2ddca53
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/smacznie-zdrowo-kolorowo#sigProIdc9c2ddca53