Słodkie warsztaty w zespole szkół w Czarnocinie

środa, 27 listopada 2024

Słodkie warsztaty w zespole szkół w Czarnocinie

Flambirowane naleśniki w sosie pomarańczowym i dyniowe babeczki w roli głównej – na słodko uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Juliusza Poniatowskiego w Czarnocinie podjęli gości z dwóch gminnych podstawówek. Ośmioklasiści na żywo oglądali proces przygotowania słodkości, bo zajęcia odbyły się w inkubatorze przetwórstwa owocowo-warzywnego i wypieku pieczywa, który służy jednocześnie jako szkolna pracownia.

W pokazowych zajęciach uczestniczyli uczniowie SP z Czarnocina i Szynczyc. Młodzież oprócz lekcji robienia naleśników otrzymała też garść ciekawostek kulinarnych oraz podstawowe informacje o kierunkach kształcenia w ZSCKU w Czarnocinie.

- Uczymy się tu nowych przepisów i smaków, ćwiczymy swoje umiejętności, a dziś przygotowaliśmy dziś naleśniki flambirowane z karmelem i sokiem z pomarańczy – mówi Martyna Tchórz, uczennica czwartek klasy, która brała udział w pokazie.

Warsztaty odbyły się w inkubatorze przetwórstwa owocowo-warzywnego i wypieku pieczywa, czyli nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej, w której uczniowie zespołu mają zajęcia praktyczne. Do swojej dyspozycji mają m.in. piec konwekcyjno-parowy, mikser planetarny, pakowarki, mieszarki, prasę do owoców, garnek do pasteryzacji, sokowirówkę czy sokownik. Inkubator został otwarty jesienią 2023. Na potrzeby nowego obiektu zostały zaadaptowane stara wozownia. Inwestycja, realizowana przez Starostwo Powiatowe w Piotrkowie, kosztowała 1,2 mln zł, z czego ponad pół miliona to dotacja unijna przekazana przez samorząd województwa łódzkiego. Z inkubatora korzystają mieszkańcy powiatu m.in. odbywają się tutaj warsztaty KGW.