Regionalne wypieki z dawnych receptur
sobota, 18 maja 2024Ciasto drożdżowe ze śliwką węgierką, sernik na zwarzonym mleku, ciasto na maślance z owocami, staropolski jabłecznik z szarej renety, babka gotowana, tradycyjny mannowiec z miodem zwany Michałkiem… Tych i wielu innych pysznych wypieków można było spróbować w sobotę (18 maja) we Wroczynach w powiecie kutnowskim. Przygotowano tutaj staropolskie ciasta i słodkie przysmaki z dawnych receptur babć i prababć.
Mieszkańcy pokazali, że chcą kultywować lokalne tradycje wśród najmłodszych pokoleń. Na degustację i opowieści o regionalnej kuchni zaprosili także m.in. Grzegorza Schreibera, marszałka województwa łódzkiego.
AK/ fot. Piotr Wajman
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/regionalne-wypieki-z-dawnych-receptur#sigProIdc597cee13b