Konwent Marszałków na Warmii i Mazurach
piątek, 4 października 2019
Na drugim spotkaniu marszałków województw, którego gospodarzem było województwo warmińsko-mazurskie, nasz region reprezentował członek zarządu Andrzej Górczyński.Gośćmi tej edycji byli m.in. przedstawiciele Komisji Europejskiej, Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz Ministerstwa Środowiska. Miejscem obrad była Ostróda.
Marszałkowie, ich przedstawiciele i zaproszeni goście rozmawiali o aktualizacji strategii rozwoju – i tych regionalnych, i krajowych w perspektywie do 2030 roku, o przygotowaniach do kolejnej edycji regionalnych i rządowych programów operacyjnych na lata 2021-2027, o zmianach w politykach wspólnotowych.
– Realizacja programów regionalnych i krajowych przebiega sprawnie. Problemy są z realizacją dwóch celów: innowacyjność i sprawność energetyczna, ale te opory widzimy we wszystkich 27 krajach Unii Europejskiej – mówił Erich Unterwurzacher, przedstawiciel Komisji Europejskiej. – Strategiczne cele wytyczone na przyszłość zostały zawarte w pięciu hasłach: Europa inteligentniejsza, zieleńsza, lepiej połączona, bardziej społeczna i bliższa obywatelom. Nie tylko w miastach. Chcemy, żeby programy były w pełni gotowe za rok od tej chwili.
Szczegółową analizę obecnej sytuacji Polski na tle innych krajów UE przedstawiła Anna Modzelewska z Komisji Europejskiej.
- Jesteśmy w Polsce Wschodniej i chcę podkreślić, że ta część kraju wyraźnie się zmienia – mówiła. – Oczywiście, że regionom wschodnim trudno jest gonić te bardziej rozwinięte, najtrudniej jest z innowacyjnością i z sektorem małych i średnich przedsiębiorstw. Inne problemy depopulacja, szczególnie ucieczka ludzi młodych i tych z najwyższymi kompetencjami, ale te problemy notujemy także w kujawsko-pomorskim i zachodniopomorskim. Sprawdzają się natomiast inteligentne specjalizacje i komisja nadal chce stymulować i wspierać poszukiwanie w regionach swoich przewag, które będą dźwigniami rozwojowymi w przyszłości
W dalszej części rozmowy dotyczyły sieci dziedzictwa kulinarnego, zarówno europejskiej, jak i regionalnych, w kontekście ich wpływu na rozwój społeczno-gospodarczy województw. Poruszana będzie również problematyka ochrony środowiska, przede wszystkim ochrony powietrza.
- 13 krajów, 46 regionów, z czego 10 naszych województw należy do międzynarodowej sieci dziedzictwa kulinarnego – mówił Jarosław Sarnowski, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. - Chcemy się dzielić doświadczeniami, bo może dołączą do sieci inne regiony słynące z dobrej kuchni. Warmińsko-mazurska sieć liczy 136 członków, łączy ona producentów dobrej, zdrowej żywności, gospodarstwa, także agroturystyczne, restauracje. Biały kapelusz kucharki – to symbol identyfikujący żywność lokalną, przedsiębiorców i produkty. Promujemy ich działania, tym bardziej, że produkcja zdrowej żywności to jedna z trzech inteligentnych specjalizacji naszego regionu.
Sieć ma wpływ na zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy regionów, które do niej należą.
- Członkowie sieci to ludzie z pasją, ciężko pracują, a jednocześnie opowiadają historię swojego regionu, to, co robią, co my wszyscy robimy, nazywam dyplomacją kulinarną – mówił Niclas Fjellström - europejski koordynator Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. – Możemy się spierać na przykład o politykę spójności Unii Europejskiej, ale kuchnia nas zawsze łączy. Sieć to nasza wspólna wartość, a jednocześnie ogromne zróżnicowanie, bo każdy region ma przecież inne tradycje.
Poruszona została również problematyka ochrony środowiska, przede wszystkim ochrony powietrza. Rządowy program „Czyste Powietrze” prezentowała Hanna Teodorowicz z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska.
- Program działa od roku i narosło wokół niego sporo mitów. To największy program skierowany do osób fizycznych w Polsce, jego budżet wynosi 100 mld na 10 lat. Zanim wszedł on w życie, pracownicy wszystkich wojewódzkich funduszy w kraju ruszyli w teren, żeby szkolić mieszkańców, przyszłych beneficjentów programu. Na Warmii i Mazurach w tych szkoleniach wzięło udział osiem tysięcy osób i liczymy, że to wkrótce przyniesie pozytywne efekty. Bo celem tego programu jest nie tylko czyste powietrze, ale także docieplone domy, a więc i niższe rachunki domowe. Niestety, żeby skorzystać z programu trzeba mieć uregulowane prawa własności do nieruchomości i porządek w księgach wieczystych. Jak się jednak okazuje skala braku tych uregulowań w społeczeństwie jest ogromna.
Końcowym elementem prac II posiedzenia Konwetu Marszałków w Ostródzie było przyjęcie trzech stanowisk:
- na temat prac nad Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w zakresie ustanowienia odrębnego celu szczegółowego dla ekonomii społecznej/gospodarki społecznej (oprac. woj. warmińsko-mazurskie)
- w sprawie waloryzacji poziomu dofinansowania kosztów płacy osób z niepełnosprawnością (oprac. woj. zachodniopomorskie)
- w sprawie zmiany przepisów w zakresie wyrażania opinii przez wojewódzkie rady rynku pracy o zasadności kształcenia w danym zawodzie (oprac. woj. wielkopolskie).
(umww-m)
Marszałkowie, ich przedstawiciele i zaproszeni goście rozmawiali o aktualizacji strategii rozwoju – i tych regionalnych, i krajowych w perspektywie do 2030 roku, o przygotowaniach do kolejnej edycji regionalnych i rządowych programów operacyjnych na lata 2021-2027, o zmianach w politykach wspólnotowych.
– Realizacja programów regionalnych i krajowych przebiega sprawnie. Problemy są z realizacją dwóch celów: innowacyjność i sprawność energetyczna, ale te opory widzimy we wszystkich 27 krajach Unii Europejskiej – mówił Erich Unterwurzacher, przedstawiciel Komisji Europejskiej. – Strategiczne cele wytyczone na przyszłość zostały zawarte w pięciu hasłach: Europa inteligentniejsza, zieleńsza, lepiej połączona, bardziej społeczna i bliższa obywatelom. Nie tylko w miastach. Chcemy, żeby programy były w pełni gotowe za rok od tej chwili.
Szczegółową analizę obecnej sytuacji Polski na tle innych krajów UE przedstawiła Anna Modzelewska z Komisji Europejskiej.
- Jesteśmy w Polsce Wschodniej i chcę podkreślić, że ta część kraju wyraźnie się zmienia – mówiła. – Oczywiście, że regionom wschodnim trudno jest gonić te bardziej rozwinięte, najtrudniej jest z innowacyjnością i z sektorem małych i średnich przedsiębiorstw. Inne problemy depopulacja, szczególnie ucieczka ludzi młodych i tych z najwyższymi kompetencjami, ale te problemy notujemy także w kujawsko-pomorskim i zachodniopomorskim. Sprawdzają się natomiast inteligentne specjalizacje i komisja nadal chce stymulować i wspierać poszukiwanie w regionach swoich przewag, które będą dźwigniami rozwojowymi w przyszłości
W dalszej części rozmowy dotyczyły sieci dziedzictwa kulinarnego, zarówno europejskiej, jak i regionalnych, w kontekście ich wpływu na rozwój społeczno-gospodarczy województw. Poruszana będzie również problematyka ochrony środowiska, przede wszystkim ochrony powietrza.
- 13 krajów, 46 regionów, z czego 10 naszych województw należy do międzynarodowej sieci dziedzictwa kulinarnego – mówił Jarosław Sarnowski, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. - Chcemy się dzielić doświadczeniami, bo może dołączą do sieci inne regiony słynące z dobrej kuchni. Warmińsko-mazurska sieć liczy 136 członków, łączy ona producentów dobrej, zdrowej żywności, gospodarstwa, także agroturystyczne, restauracje. Biały kapelusz kucharki – to symbol identyfikujący żywność lokalną, przedsiębiorców i produkty. Promujemy ich działania, tym bardziej, że produkcja zdrowej żywności to jedna z trzech inteligentnych specjalizacji naszego regionu.
Sieć ma wpływ na zrównoważony rozwój społeczno-gospodarczy regionów, które do niej należą.
- Członkowie sieci to ludzie z pasją, ciężko pracują, a jednocześnie opowiadają historię swojego regionu, to, co robią, co my wszyscy robimy, nazywam dyplomacją kulinarną – mówił Niclas Fjellström - europejski koordynator Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. – Możemy się spierać na przykład o politykę spójności Unii Europejskiej, ale kuchnia nas zawsze łączy. Sieć to nasza wspólna wartość, a jednocześnie ogromne zróżnicowanie, bo każdy region ma przecież inne tradycje.
Poruszona została również problematyka ochrony środowiska, przede wszystkim ochrony powietrza. Rządowy program „Czyste Powietrze” prezentowała Hanna Teodorowicz z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska.
- Program działa od roku i narosło wokół niego sporo mitów. To największy program skierowany do osób fizycznych w Polsce, jego budżet wynosi 100 mld na 10 lat. Zanim wszedł on w życie, pracownicy wszystkich wojewódzkich funduszy w kraju ruszyli w teren, żeby szkolić mieszkańców, przyszłych beneficjentów programu. Na Warmii i Mazurach w tych szkoleniach wzięło udział osiem tysięcy osób i liczymy, że to wkrótce przyniesie pozytywne efekty. Bo celem tego programu jest nie tylko czyste powietrze, ale także docieplone domy, a więc i niższe rachunki domowe. Niestety, żeby skorzystać z programu trzeba mieć uregulowane prawa własności do nieruchomości i porządek w księgach wieczystych. Jak się jednak okazuje skala braku tych uregulowań w społeczeństwie jest ogromna.
Końcowym elementem prac II posiedzenia Konwetu Marszałków w Ostródzie było przyjęcie trzech stanowisk:
- na temat prac nad Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w zakresie ustanowienia odrębnego celu szczegółowego dla ekonomii społecznej/gospodarki społecznej (oprac. woj. warmińsko-mazurskie)
- w sprawie waloryzacji poziomu dofinansowania kosztów płacy osób z niepełnosprawnością (oprac. woj. zachodniopomorskie)
- w sprawie zmiany przepisów w zakresie wyrażania opinii przez wojewódzkie rady rynku pracy o zasadności kształcenia w danym zawodzie (oprac. woj. wielkopolskie).
(umww-m)
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/konwent-marsza%c5%82k%c3%b3w-na-warmii-i-mazurach#sigProId8a825b8aea
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/konwent-marsza%c5%82k%c3%b3w-na-warmii-i-mazurach#sigProId8a825b8aea