W Skierniewicach wiedzą, jak przechowywać owoce i warzywa
czwartek, 29 czerwca 2023Sprzęt najnowszej generacji m.in. mikrotomograf czy chromatograf gazowy oraz nowoczesne chłodnie – to nowe zaplecze Laboratorium Fizjologii Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Dzięki niemu ośrodek stał się najnowocześniejszą placówką w zakresie przechowalnictwa owoców i warzyw w kraju. W uroczystym otwarciu laboratorium, które powstało dzięki wsparciu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego, wziął udział Grzegorz Schreiber, marszałek województwa.
To tu prowadzone są badania i doświadczenia nad sposobami przechowywania owoców i warzyw, aby zachować ich jak najwyższą jakość i wartości odżywcze. Z wyników pracy laboratorium i jego specjalistów korzystają sadownicy i producenci warzyw w kraju, sprzedający swoje płody na zagraniczne, często odległe rynki, firmy zajmujące się przechowywaniem żywności oraz inne placówki naukowe.
- To nowy etap w historii naszego Instytutu – mówiła prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach. W uroczystym otwarciu laboratorium wziął udział m.in. Robert Telus, minister rolnictwa i rozwoju wsi, przedstawiciele uniwersytetów m.in. z Krakowa i Poznania, a także holenderskiej firmy, która instalowała w Skierniewicach specjalistyczną aparaturę. Samorząd województwa, obok marszałka Grzegorza Schreibera, reprezentowała Ewa Wendrowska, radna sejmiku.
Po części oficjalnej goście zwiedzili laboratorium, które teraz dysponuje m.in. 100 kontenerami doświadczalnymi, w których prowadzone są badania nad rozwojem najnowocześniejszych technologii przechowalniczych. Ośrodek, w ramach modernizacji, zakupił tez nowoczesny system regulacji i utrzymania składu kontrolowanych atmosfer podczas przechowywania owoców i warzyw, a także specjalistyczną aparaturę: chromotograf gazowany z detektorem masowym, mikrotomograf komputerowy do oceny uszkodzeń wewnętrznych produktów ogrodniczych i jakości nasion. Sprzęt został zakupiony dzięki wsparciu z RPO Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 – dofinansowanie wyniosło 5,8 mln zł. Wartość całej inwestycji to 8,2 mln zł.
- Rok temu, wspólnie oddawaliśmy do użytku bank genów, czyli Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej i wtedy powiedziałem, że dzięki naszej współpracy – instytutu i województwa – marzenia przekuwamy w konkretne rzeczy. Myślę, że dokładnie te same słowa mogę powiedzieć dziś – powiedział marszałek Grzegorz Schreiber gratulując dyrekcji i pracownikom laboratorium realizacji projektu. – Na pewno na mapie Polski ta placówka jest najważniejszym miejscem badawczym tego typu, ale jest to również niezwykle ważny ośrodek w skali Europy.
To kolejny projekt Instytutu Ogrodnictwa – PIB realizowany wspólnie z samorządem województwa. Rok temu, także w czerwcu w Skierniewicach zostało otwarte Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej, w którym składowane może być nawet 30 tysięcy genotypów roślin warzywnych i zielnych. Ta inwestycja również została dofinansowana z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego RPO na lata 2014 – 2020. Budowa centrum wyniosła ponad 6,8 mln zł, z czego przeszło 4,7 mln to unijne dofinansowanie przekazane przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
Pracownicy Instytutu, ich wiedza i zaplecze są również dużym wsparciem dla samorządu województwa podczas realizacji projektu Województwo Łódzkie Ogrodem Polski.
kw
fot. Sebastian Sołtyszewski
Galeria
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/w-skierniewicach-wiedz%c4%85,-jak-przechowywa%c4%87-owoce-i-warzywa#sigProId8336d84436