Smaki Łódzkiego promują się na Pomorzu

sobota, 1 marca 2025

Aż 14 firm z naszego województwa, producenci zdrowej i tradycyjnej żywności, bierze udział w Festiwalu Smaków Regionalnych w Gdańsku. Targi, które trwają przez weekend 1-2 marca to wydarzenie skierowane do pasjonatów dobrej kuchni.

Stoisko Województwa Łódzkiego przyciąga uwagę szeroką gamą smaków z naszego regionu. To produkty wysokiej jakości, wytwarzane lokalnie, w oparciu o tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Można tu kupić pierogi m.in. z soczewicą, chłopskie, z jagodami oraz cepeliny wytwarzane przez rodzinną firmę Kowal z Głowna. Są robione z pasją oleje i oliwy firmy Olejvita z Łodzi, która prezentuje w Gdańsku oleje lniane, z czarnuszki czy ostropestu. Odwiedzający targi mogą poznać także smaki oryginalnych miodów z Łódzkiego.

targi_1.jpg

Są na dwóch stoiskach Pasieki Boży Dar ze Skęczniewa, która m.in. ma ule na dachach ASP czy Orientarium w Łodzi oraz wędrownej Pasieki Miody Ługwskich z Łowicza. Do Gdańska przyjechały też kiszone śledzie, kandyzowane szyszki oraz czarny czosnek firmy Celtica z Łodzi oraz naturalne soki z owoców, warzyw i kiszonek firm  „Wiatrowy sad” i „Tłocznia Vero” z Dmosina. Jest kwas chlebowy z Kopyści oraz szeroki wybór produktów mlecznych firmy Klimeko ze Zduńskiej Woli i Spółdzielni Dostawców Mleka z Wielunia.

targi.jpg

Swoje popisowe wyroby m.in. tradycyjne jordanowskie kiełbasy suche i podsuszane na Pomorzu oraz sery rzemieślnicze prezentują również firma Ar-kos z Jordanowa oraz Groser z Grodziska z pow. brzezińskiego. Na stoisku Łódzkiego są obecne również konfitury z jagody kamczackiej z Mokrej Prawej oraz oleje z Mnicha Probostwa koło Oporowa.

targi_2.jpg

To pierwsza edycja Festiwalu Smaków Regionalnych w Gdańsku. W wydarzeniu biorą udział producenci zdrowej żywności z całego kraju – swoje stoiska mają tu m.in. województwa pomorskie, zachodniopomorskie, mazowieckie i wielkopolskie. Celem targów jest promowanie lokalnej kuchni, opartej na produktach nieprzetworzonych i pozyskiwanych tradycyjnymi metodami. Częścią festiwalu są warsztaty kulinarne, edukacyjne zajęcia dla dzieci i spotkania z mistrzami kuchni. W trakcie wydarzenia prowadzona jest również kampania promująca zdrową dietę i żywność wysokiej jakości.

kw