Nowy numer Ziemi Łódzkiej
środa, 2 marca 2016
W lutowym wydaniu „Ziemi Łódzkiej” m.in. o tym, że ósmą dekadę swojego funkcjonowania Akademia Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi zainaugurowała szesnastą prezentacją najlepszych prac dyplomowych absolwentów z rocznika 2015.
Seong-Jin Cho, laureat XVII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w 2015 roku, był gościem Filharmonii Łódzkiej podczas koncertu kończącego rok jubileuszu orkiestry, której początek dziejów nadało wydarzenie z 17 lutego 1915 roku.
W naszym regionie popularne były zawsze potrawy ze zbóż, kapusty i ziemniaków, ryb, owoców, ale i mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu oraz dziczyzny. Niegdyś polowano na gęsi, bażanty, kuropatwy, sarny i jelenie oraz na ptactwo leśne. O tradycjach kulinarnych w artykule pt. „Kuropatwa w szlafroczku”.
- Nigdy nie doceni smaku chleba, kto nie zaznał głodu, nikt nie dozna miłości ojczyzny, kto tej ojczyzny nie utracił - twierdzi prof. Tadeusz Olejnik w wywiadzie miesiąca.
Ziemia Łódzka jest do pobrania pod tym linkiem:
http://lodzkie.pl/ziemia/luty170
Seong-Jin Cho, laureat XVII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w 2015 roku, był gościem Filharmonii Łódzkiej podczas koncertu kończącego rok jubileuszu orkiestry, której początek dziejów nadało wydarzenie z 17 lutego 1915 roku.
W naszym regionie popularne były zawsze potrawy ze zbóż, kapusty i ziemniaków, ryb, owoców, ale i mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu oraz dziczyzny. Niegdyś polowano na gęsi, bażanty, kuropatwy, sarny i jelenie oraz na ptactwo leśne. O tradycjach kulinarnych w artykule pt. „Kuropatwa w szlafroczku”.
- Nigdy nie doceni smaku chleba, kto nie zaznał głodu, nikt nie dozna miłości ojczyzny, kto tej ojczyzny nie utracił - twierdzi prof. Tadeusz Olejnik w wywiadzie miesiąca.
Ziemia Łódzka jest do pobrania pod tym linkiem:
http://lodzkie.pl/ziemia/luty170