Kulinarny Kalejdoskop Filmowy

poniedziałek, 11 grudnia 2017
Czterej Pancerni i pies, Jak rozpętałem drugą wojnę światową, Katyń, Hubal, Doktor Ewa – te i 12 innych filmów powstawało na terenie… gminy Poświętne w Łódzkiem. Okazuje się, że gmina oferuje nie tylko malownicze plenery, w których były kręcone, ale również dania, o których była w nich mowa. I tak są zalewajka i pyzy matki Franka Dolasa, pierogi z Wigilii Hubala i wiele innych. Wszystkie zostały zaprezentowane na Kulinarnym Kalejdoskopie Filmowym „Zasmakuj w Gminie Poświętne”.
 
Kalejdoskop to pomysł stowarzyszenia „Poświętne – nakręcona gmina”, który został zrealizowany we współpracy z Województwem Łódzkim i wójtem Poświętnego Michałem Franasem. Chcąc zwrócić uwagę na niezwykłość gminy, jej malownicze tereny, a także umiejętności kulinarne mieszkańców – organizatorzy zaproponowali spotkanie promujące i filmy, które tutaj powstały, i dania, jakie się w nich pojawiają, a są codziennością na lokalnych stołach. Była to pierwsza edycja Kalejdoskopu, a już planowane są kolejne.
 
Przy okazji festiwalu wicemarszałek województwa łódzkiego Artur Bagieński wręczył księdzu Jerzemu Cedrowskiemu certyfikat potwierdzający wybór jego projektu do realizacji w ramach Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego. Superior kongregacji Filipinów zgłosił pomysł „Plenerowych spotkań z kulturą i historią w gminie Poświętne i nie tylko” chcąc w ten sposób upamiętnić 50 rocznicę koronacji obrazu Świętej Rodziny w pobliskiej Studziennie. Jego propozycja zdobyła najwięcej głosów w podregionie wschodnim.
jg/jk