Jak sobota w Łódzkiem to na rynkach „Prosto od rolnika”

piątek, 21 lutego 2025

Swojskie chleby, sezonowe i zawsze świeże warzywa oraz owoce, tradycyjne wędliny i sery, domowe przetwory i soki – to wszystko można kupić w każdą sobotę na Rynkach „Prosto od rolnika” przy ul. Drewnowskiej/Piwnej w Łodzi oraz przy Porcie Łódź.

W najbliższą sobotę, 22 lutego, zapraszamy na dwa wyjątkowe rynki w Łodzi, gdzie mieszkańcy całego regionu mogą kupić produkty „prosto od rolnika”. Jeden działa przy Manufakturze, czyli przy ul. Piwnej i Drewnowskiej, a drugi przy Porcie Łódź. Na obu, co podkreślają klienci rynków, można kupić to, czego nie ma w żadnym sklepie. To świeży, tradycyjny chleb, swojskie mięsa i wędliny, domowe ciasta. Są aromatyczne sery rzemieślnicze – krowie, owcze, kozie, orzechy, zioła i miody. Można tu kupić również pierogi i inne pyszne potrawy, a przede wszystkim świeże warzywa i owoce. A wszystko prosto od producenta, bo taka jest idea rynków, na których wystawiają się hodowcy, rolnicy oraz panie z KGW z Łódzkiego.

Na każdym rynku co sobotę jest od 30 do 40 wystawców i ok. 600-800 odwiedzających. To często stali klienci, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez zakupów na rynku.

Ryneczki.jpg

Wystawcy także bardzo doceniają takie miejsce zbytu dla swoich produktów.

– Na ryneczkach jesteśmy od samego początku i taka forma sprzedaży bezpośredniej bardzo się sprawdza – przyznaje Rafał Saliński, producent zakwasów, kiszonek i barszczy z Czarnocina z pow. piotrkowskiego. Jak dodaje, klienci coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą i szukają żywności zdrowej, nieprzetworzonej, z pewnego źródła. Na rynku mogą porozmawiać z producentem, dowiedzieć się, jak dany produkt powstaje itp.

Na oba rynki zapraszamy w sobotę.

- Wystawcy pojawiają się już od godz. 7 rano a sprzedaż trwa do ostatniego produktu, a one często kończą się już przed południem - mówi Rafał Ślusarek z Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego. 

kw