Dwa miliony złotych dla Politechniki Łódzkiej na innowacyjne pieczywo

poniedziałek, 13 stycznia 2025

Naukowcy PŁ, we współpracy z firmą BioStar PPHU Witold Krusz, opracują sposób wypieku wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie. Ich badania zostały wsparte przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.

Celem prac badawczych jest usprawnienie procesu technologicznego oraz uzyskanie pieczywa cechującego się bogatym aromatem i smakiem. Starania naukowców zostały wsparte przez Urząd Marszałkowski ponad 2 milionami złotych unijnej dotacji w konkursie ogłoszonym przez Centrum Obsługi Przedsiębiorcy. Wsparty projekt dotyczy innowacyjnej technologii mieszania mąki pszennej z wodą dla pozyskania lepszego pieczywa na zakwasie.

Z uwagi na interdyscyplinarny charakter badań zaangażowani są w nie naukowcy z dwóch wydziałów: Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska

- Naszym celem jest opracowanie nowatorskiej technologii przygotowania podmłody oraz odroczonego wypieku pieczywa pszennego - mówi dr hab. inż. Joanna Berłowska, koordynująca projekt i wyjaśnia: - Podmłoda to tradycyjny zaczyn używany do wypieku chleba, natomiast odroczony wypiek pieczywa to technologia umożliwiająca opóźnienie lub wydłużenie czasu fermentacji ciasta. Skupimy się na zaprojektowaniu urządzenia, które umożliwi szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników podmłody, a także wprowadzenie aktywnych kultur drobnoustrojów do środowiska. Dodatkowo, zostaną dobrane odpowiednie warunki procesów mieszania i fermentacji, uwzględniając niskotemperaturowe procesy charakterystyczne dla odroczonego wypieku.

Naukowcy PŁ, we współpracy z BioStar, czyli łódzką firmą zajmującą się produkcją maszyn piekarskich, zaplanowali cztery etapy badań: opracowanie innowacyjnej metody przygotowania podmłody, zaprojektowanie urządzenia do mieszania składników pod wysokim ciśnieniem wody, ocenę fizyko-chemicznych i sensorycznych właściwości pieczywa, optymalizację konstrukcji mieszadła dla produkcji demonstracyjnej, z uwzględnieniem odroczonego wypieku.