Dożynki Wojewódzkie w środku Polski

niedziela, 28 sierpnia 2016
Tegoroczne dożynki wojewódzkie zorganizowane zostały w Piątku, czyli geometrycznym środku Polski.
 
Uroczystość rozpoczęła się mszą święta, którą celebrował ks. biskup pomocniczy Diecezji Łowickiej Wojciech Osial. Potem rozpoczęła się ceremonia wieńcowa, która prowadzili gospodarze-organizatorzy dożynek: Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego, Bronisław Węglewski, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, Wojciech Zdziarski, starosta łęczycki, i Krzysztof Lisiecki, wójt gminy Piątek. Chleb dożynkowy wręczyli marszałkowi starostowie dożynek – Wiesława Michalak i Karol Miszczak. Gospodarze pokroili chleb i rozdali uczestnikom uroczystości w myśl tradycji, aby nikomu w całym roku nie zabrakło chleba na stole. Zaprezentowano także reprezentację wieńców z całego województwa.
 
Dożynki były także okazją do nagrodzenia laureatów corocznego konkursu „Złota Grusza” na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne. W kategorii tradycyjne gospodarstwo agroturystyczne wygrała Dolina Koni z Dłutówka w gminy Dłutów (powiat pabianicki). Drugie miejsce zajęło gospodarstwo Na Nowinach (gmina Łubnice, powiat wieruszowski), a trzecie Leśny Dworek (gmina Wolbórz, powiat piotrkowski). W kategorii wyspecjalizowane gospodarstwo agroturystyczne wygrała „Agrochatka – Zielony Zakątek” z gminy Ostrówek w powiecie wieluńskim. Kolejne miejsca na podium zajęły: Zalew Batorówka (gmina Jeżów, powiat brzeziński) i Leśna Dolina (gmina Pęczniew, powiat poddębicki).
 
Dożynki to także raj dla podniebienia! W Piątku pyszne pierogi i groch z wędzonym boczkiem przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Siucice w gminie Aleksandrów w powiecie piotrkowskim. Smaczne potrawy tzw. zdrowej kuchni serwowały natomiast przedstawicielki Koła Gospodyń… Miejskich ze Zgierza. Tutaj królował sok ze szpinaku, natki pietruszki, kiwi, banana i soku jabłkowego, a także sałatka z fetą, w której oprócz sera były: orzechy nerkowca, winogrono i sałata. Do tego kilka kropli octu balsamicznego, musztarda dijon, sól i pieprz.
 
Na scenie zabawę umilały zespoły pieśni i tańca: Kalina, Szewcowianki, Tęcza, Wojszycanki, a na koniec zagrała gwiazda wieczoru – grupa De Mono.
(al)