Ciekawostki

środa, 5 lipca 2023
Święto jest dedykowane przede wszystkim osobom mieszkającym w mieście, którzy na co dzień nie mają możliwości bądź czasu wybrać się do lasu, nad jezioro czy wyjechać na łono przyrody. W końcu XVII wieku w miastach zaczęły pojawiać się pierwsze publiczne tereny zielone, a także zauważono również potrzebę obcowania człowieka z zielenią.…
piątek, 30 czerwca 2023
Święto zostało ustanowione w 2007 roku przez czasopismo „Przyjaciel Pies”. Wybór tej daty jest nieprzypadkowy, ponieważ to właśnie w okresie wakacyjnym najwięcej psów zostaje porzuconych przez swoich opiekunów na rzecz wyjazdu na wakacje. Dzień Psa, jest okazją do zastanowienia się nad tym jak traktujemy psy w naszym społeczeństwie, które porzucamy,…
piątek, 30 czerwca 2023
Bielinek kapustnik to motyl, który kiedyś był najczęściej spotykanym i najbardziej rozpoznawanym gatunkiem polskiego motyla. Uznawany za szkodnika roślin z rodziny kapustowatych przez wiele lat był tępiony przy użyciu chemicznych środków ochrony roślin do tego stopnia, że niemal zniknął z krajobrazu naszych pól i ogrodów. Bielinka kapustnika obecnie można spotkać…
piątek, 23 czerwca 2023
Noc Świętojańska obecnie przypada w noc z 23 na 24 czerwca, a wcześniej była obchodzona w nocy z 20 na 21 czerwca czyli najkrótszą noc w roku. To słowiańskie święto zostało zasymilowane z obrzędowością chrześcijańską stąd nadano kupalnocce patrona św. Jana Chrzciciela. Na południu Polski, Podkarpaciu i Śląsku uroczystość o…
środa, 21 czerwca 2023
Z inicjatywy Fundacji Ochrony Żyraf 21 czerwca został ustanowiony Dniem Żyrafy i ma na celu ochronę tego najwyższego gatunku ssaka na świecie. W okresie ostatnich 3 dekad populacja żyrafy zmalała o 40%, stąd gatunek ten podlega ochronie. Najbardziej charakterystycznym elementem budowy ciała jest jej szyja, która składa się z takiej…
poniedziałek, 19 czerwca 2023
Bioodpady to odpady organiczne, które ulegają naturalnemu procesowi rozkładu (biodegradacji). Zaliczane są do nich ulegające biodegradacji odpady z ogrodów i parków oraz odpady żywności i kuchenne wytwarzane przez gospodarstwa domowe, punkty gastronomiczne (w tym restauracje, stołówki), zakłady zbiorowego żywienia, biura, hurtownie, jednostki handlu detalicznego oraz zakłady, które zajmują się produkcją…