Potencjał bioodpadów
poniedziałek, 19 czerwca 2023Bioodpady to odpady organiczne, które ulegają naturalnemu procesowi rozkładu (biodegradacji). Zaliczane są do nich ulegające biodegradacji odpady z ogrodów i parków oraz odpady żywności i kuchenne wytwarzane przez gospodarstwa domowe, punkty gastronomiczne (w tym restauracje, stołówki), zakłady zbiorowego żywienia, biura, hurtownie, jednostki handlu detalicznego oraz zakłady, które zajmują się produkcją żywności i wprowadzaniem jej do obrotu. Bioodpady są jednym z kluczowych strumieni wytwarzanych odpadów komunalnych. Według raportu Europejskiej Agencji Środowiska stanowią one około 34% strumienia odpadów komunalnych wytwarzanych w Unii Europejskiej.
W Polsce bioodpady stanowią około 30% całkowitej masy wytwarzanych odpadów komunalnych. Bioodpady posiadają duży potencjał dla gospodarki o obiegu zamkniętym. Z bioodpadów może powstać kompost – naturalny nawóz organiczny dla roślin, bezpieczniejszy i tańszy zamiennik dla nawozów sztucznych. Kompost poprawia żyzność gleby, wzbogacając ją w składniki odżywcze. Bioodpady mogą zostać wykorzystane do produkcji energii, ponieważ w wyniku ich fermentacji powstaje biogaz, który następnie może być wykorzystany jako paliwo napędzające turbinę gazową produkującą energię elektryczną lub jako paliwo stosowane do wytwarzania ciepła. Wykorzystanie bioodpadów do produkcji energii elektrycznej i cieplnej pozwala na wyprodukowanie czystej i stosunkowo niedrogiej energii. Biogaz może być ponadto zastosowany do produkcji paliwa wykorzystywanego w transporcie drogowym. Przetwarzanie bioodpadów niesie ze sobą wiele korzyści dla środowiska i gospodarki. Po pierwsze, uciążliwe odpady, jakimi są niewątpliwie bioodpady, zostają przetworzone na wartościowe produkty – kompost, energię cieplną i elektryczną oraz paliwo, co przyczynia się do ograniczenia zużycia zasobów naturalnych niezbędnych do ich wyprodukowania. Po drugie, w wyniku przetwarzania bioodpadów w biogazowniach zmniejszona zostaje emisja gazów cieplarniach do atmosfery (m.in. metanu, dwutlenku węgla) oraz nieprzyjemnych zapachów, powstających w czasie niekontrolowanej fermentacji na składowiskach odpadów, co sprzyja poprawie jakości powietrza.