EDYCJA 2019

 W dniach 18-20 października w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi podczas XII Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2019, odbyła się kolejna XII edycja wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych Tygiel Smaków.

Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu. Możliwość prowadzenia działalności przy gospodarstwie rolnym jest odpowiedzią na oczekiwania małych przedsiębiorców, którzy prowadząc rodzinne zakłady wytwarzają określonego rodzaju, często o specyficznych cechach produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Prowadzenia tego rodzaju zakładów, przy zachowaniu jednocześnie standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności, wpisuje się w strategię wspierania produkcji żywności na poziomie lokalnym.

W konkursie wzięło udział 42 producentów ze zgłoszonymi 66 produktami.

Produkty zgłaszane były w następujących 7 kategoriach:

·         mięso świeże oraz produkty mięsne 

·         orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie) 

·         wyroby piekarnicze i cukiernicze 

·         gotowe dania i potrawy 

·         napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

·         sery i inne produkty mleczne

·         inne produkty w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.,

które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.

Nagrodami w konkursie są rzeźby „Tygielki Smaków”. Nagrodą główną jest „Tygiel Smaków” przyznawany jednemu, wyjątkowemu produktowi, który, zdaniem Komisji Konkursowej, ma potencjał i może stać się marką regionu. 

Uroczyste wręczenie nagród dla laureatów TYGLA SMAKÓW odbyło się w dniu 18 października 2019 r. Nagrody zwycięzcom wręczyli m.in. Andrzej Górczyński Członek Zarzadu województwa Łódzkiego oraz Karolina Bielawska Miss Polonia Województwa Łódzkiego 2019.

Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2019:

W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:

„Rol – Gaz” W.K. Świerczyńscy sp.j. – za produkt Szynka Brzozowiecka 

W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie):

Marta Kałuża ZAKRĘTKA – za produkt Zielony pomidor z wanilią

W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze: 

P.P.H.U. Agnieszka Gajda – Sokołowska – za produkt Chleb żytni z mlekiem 

W kategorii gotowe dania i potrawy:

KOWAL Aleksandra Kowalska – za produkt Kacze udka z Głowna

W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):

Tłocznia Soków Owocowych VERO Dariusz Kuna – za produkt Bio syrop z pigwowca słodzony cukrem trzcinowym 

W kategorii sery i inne produkty mleczne:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK – za produkt Ser twarogowy tłusty Klinka     

W kategorii inne produkty:

Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński – za produkt Miód łąkowy 

Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2019

Otrzymała firma: 

Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr – za produkt Sok wiśniowy

Podczas ceremonii Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wraz z Panem Wiceprezesem Zarządu Janem Zwolińskim wręczyli jedenaście Certyfikatów „Jakość Tradycja” producentom z naszego województwa. Pani Prezes podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów.

Ponadto zostały wręczone listy gratulacyjne producentom, których wyroby w ostatnim czasie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Należą do nich:

1) Daniel Czapnik za Kiełbasę swojską z oczkiem z Zaborowa,

2) Sławomir Gmyrek za produkty: Kiełbasa z Dzietrznik, Kaszanka z Dzietrznik, Wędzonki z Dzietrznik,

3) Łukasz Ceroń za Dmosiński dżem z malin. 

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!!!

(am)