Oznaczenia Geograficzne
Chroniona Nazwa Pochodzenia (Protected Designation of Origin – PDO)
nazwa produktu powinna wykorzystywać nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, gdzie dany wyrób jest produkowany
wytwarzanie surowców, produkcja wyrobu i jego przygotowanie do sprzedaży, czyli cały proces technologiczny, powinien odbywać się na obszarze, do którego odnosi się nazwa
jakość produktu lub jego cechy charakterystyczne powinny być głównie lub też wyłącznie związane z otoczeniem geograficznym i właściwymi dla niego czynnikami naturalnymi oraz ludzkimi gdzie dany wyrób jest produkowany, czyli jakość produktu powinna być efektem jego pochodzenia.
Chronione Oznaczenie Geograficzne (Protected Geographical Indication – PGI)
nazwa produktu powinna wykorzystywać nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, gdzie dany wyrób jest produkowany
co najmniej jeden z etapów całego procesu produkcyjnego (produkcja surowców, wyrobu lub przygotowanie do sprzedaży) musi odbywać się na obszarze, do którego nawiązuje nazwa
produkt powinien cieszyć się nieposzlakowaną reputacją, posiadać specyficzne cechy lub jakość wynikającą lub przypisywaną pochodzeniu geograficznemu. Właściwości produktu mogą mieć związek np. z występującym na tym obszarze klimatem, roślinnością, ukształtowaniem terenu, glebą.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (Traditional Speciality Guaranteed TSG)
nazwa musi być sama w sobie specyficzna, np. Mozzarella lub też wyrażać specyficzny charakter produktu rolnego lub środka spożywczego (np. belgijskie piwo Lambic, do którego produkcji używane są drożdże Lambicus)
produkt musi posiadać specyficzny charakter, tj. cechę lub zespół cech odróżniających go od innych produktów tej samej kategorii. Różnica nie może opierać się tylko na jakościowym lub ilościowym składzie produktu ani na sposobie produkcji ustalonym w prawodawstwie krajowym lub wspólnotowym
tradycyjny charakter może być wyrażony za pomocą tradycyjnych surowców lub tradycyjnego składu lub tradycyjnego sposobu wytwarzania
szczegółowe informacje na temat oznaczeń produktów regionalnych i tradycyjnych.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Departament Systemów Jakości
Wydział Systemów i Programów Jakości
ul. Wspólna 30; 00-930 Warszawa
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Tel: (22) 623 22 08; (22) 623 27 96; Fax: (22) 623 23 00
- FAQ - Najczęściej zadawane pytania (740 Pobrań)