Opis systemu jakościowego
OPIS SYSTEMU JAKOŚCIOWEGO „JAKOŚĆ TRADYCJA”– SYSTEM DLA NAJLEPSZYCH System jakościowy „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
System stawia na:
- Jakość produktu: do systemu będą przyjmowane wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii. Producent deklaruje zachowanie wyższych standardów produkcyjnych lub wyjątkowych cech produktów.
- Kontrolę jakości: producenci są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Producenci używający znaku jakościowego „Jakość Tradycja” będący w Systemie Jakości Żywności powinni poddawać swoje produkty kontroli, której celem jest zagwarantowanie że stosowana metoda wytwarzania jest zgodna z metodą deklarowaną we wniosku.
- Otwartość Systemu: do systemu organizowanego prze PIPRiL we współpracy ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej mogą przystąpić wszyscy rolnicy, producenci rolni, przetwórcy w kraju i za granicą, członkowie Izby i nie należący do niej. Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość. - Przejrzystość i identyfikowalność produktu: regulamin określa tryb i zasady korzystania ze znaku. Używający go producenci są zobowiązani do określenia częstotliwości i zakresu kontroli oraz prowadzenia dokumentacji mającej na celu zapewnienie pełnej identyfikowalności produktu (traceability). Co wyróżniamy:
1. Surowce naturalne:
- z gospodarstw ekologicznych - gospodarstw o systemie produkcji stosujących Dobrą Praktyką Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO
- surowce użyte do produkcji muszą być w pełni identyfikowalne (Traceability)
2. Produkty muszą charakteryzować się:
- tradycyjnym składem; lub - tradycyjnym sposobem wytwarzania
- szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter - szczególną jakością lub reputacją odróżniającą ją od produktów należących do tej samej kategorii.
- za tradycyjny skład, tradycyjny sposób wytwarzania, tradycyjny charakter, uważa się takie, które posiadają co najmniej 50 letni rodowód (dwa pokolenia)
- za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 rokiem
Założenia i cele:
Funkcjonowanie systemu: Funkcjonowanie systemu „Jakość Tradycja” opiera się o regulamin używania Znaku Jakościowego „Jakość Tradycja”, który to regulamin złożony jest w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej, nr akt Z-307821. Decyzją z dnia 12 czerwca 2007r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał system „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności.
System stawia na:
- Jakość produktu: do systemu będą przyjmowane wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii. Producent deklaruje zachowanie wyższych standardów produkcyjnych lub wyjątkowych cech produktów.
- Kontrolę jakości: producenci są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Producenci używający znaku jakościowego „Jakość Tradycja” będący w Systemie Jakości Żywności powinni poddawać swoje produkty kontroli, której celem jest zagwarantowanie że stosowana metoda wytwarzania jest zgodna z metodą deklarowaną we wniosku.
- Otwartość Systemu: do systemu organizowanego prze PIPRiL we współpracy ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej mogą przystąpić wszyscy rolnicy, producenci rolni, przetwórcy w kraju i za granicą, członkowie Izby i nie należący do niej. Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość. - Przejrzystość i identyfikowalność produktu: regulamin określa tryb i zasady korzystania ze znaku. Używający go producenci są zobowiązani do określenia częstotliwości i zakresu kontroli oraz prowadzenia dokumentacji mającej na celu zapewnienie pełnej identyfikowalności produktu (traceability). Co wyróżniamy:
- Produkty rolne
- Środki spożywcze
- Napoje spirytusowe
1. Surowce naturalne:
- z gospodarstw ekologicznych - gospodarstw o systemie produkcji stosujących Dobrą Praktyką Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO
- surowce użyte do produkcji muszą być w pełni identyfikowalne (Traceability)
2. Produkty muszą charakteryzować się:
- tradycyjnym składem; lub - tradycyjnym sposobem wytwarzania
- szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter - szczególną jakością lub reputacją odróżniającą ją od produktów należących do tej samej kategorii.
- za tradycyjny skład, tradycyjny sposób wytwarzania, tradycyjny charakter, uważa się takie, które posiadają co najmniej 50 letni rodowód (dwa pokolenia)
- za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 rokiem
Założenia i cele:
-
Wyróżnianie na rynku produktów wytworzonych z naturalnych surowców
i produkowanych tradycyjnymi metodami. - Produkty takie posiadają cechy charakterystyczne wymienione powyżej w p.1-2.
- Produkty takie są produkowane w sposób umożliwiający monitorowanie pochodzenia surowców użytych do produkcji oraz monitorowanie odbiorców pośrednich produktu.
- Nadzór nad procesem produkcji sprawują jednostki certyfikujące akredytowane zgodnie z normą PN-EN 45011 i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Funkcjonowanie systemu: Funkcjonowanie systemu „Jakość Tradycja” opiera się o regulamin używania Znaku Jakościowego „Jakość Tradycja”, który to regulamin złożony jest w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej, nr akt Z-307821. Decyzją z dnia 12 czerwca 2007r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał system „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności.