XI edycja konkursu produktów tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW
środa, 17 października 2018
W dniach 12-14 października 2018 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD 2018, odbył się już po raz XI wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW” organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu. Możliwość prowadzenia działalności przy gospodarstwie rolnym jest odpowiedzią na oczekiwania małych przedsiębiorców, którzy prowadząc rodzinne zakłady wytwarzają określonego rodzaju, często o specyficznych cechach produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Prowadzenia tego rodzaju zakładów, przy zachowaniu jednocześnie standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności, wpisuje się w strategię wspierania produkcji żywności na poziomie lokalnym.
Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty w 7 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- sery i inne produkty mleczne
- inne produkty (w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
W konkursie wzięło udział 34 producentów tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszonych zostało 51 produktów, które reprezentowały wszystkie z 7 określonych w regulaminie kategorii.
Produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
Nagrody zwycięzcom wręczył Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień.
Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2018:
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
Kiełbasa Swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Konfitura szlachecka z wiśni – Czesław Maszczyk
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Mini Tarta Owocowa - NITA Tomasz Niciński
W kategorii gotowe dania i potrawy:
Gołąbki domowe - KOWAL Aleksandra Kowalska
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
Napój "Jałowiec" z Piotrkowa Trybunalskiego - PPHU "DUNINEX II" s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
W kategorii sery i inne produkty mleczne:
Groseran Królewski - Monika Lasoń GROSER
W kategorii inne produkty:
Miód wiesiołkowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy w Łęczycy
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2018
otrzymał produkt:
Pieczona kiełbasa - "Dobry Smak" - Paweł Mikuś
Podczas ceremonii Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wręczyła Certyfikaty „Jakość Tradycja” producentom z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów kolejny rok z rzędu.
Ponadto zostały wręczone listy gratulacyjne producentom, których wyroby w ostatnim czasie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Należą do nich:
1) PPHU "DUNINEX II" s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda za Napój "Jałowiec" z Piotrkowa Trybunalskiego,
2) Klimeko sp. z o.o. sp.k. za produkty: „Tworóg z Dionizowa” i „Zsiadłe mleko z Dionizowa”,
3) Rafała Ruska za „Wędzonki z Księżych Młynów”.
Podczas targów zostały przyznane nagrody w Konkursie o Złoty Medal Natura Food. Wyróżnienie w kategorii produkt tradycyjny otrzymała firma Klimeko sp. z o.o. sp.k. za produkt „Masło extra z Klimeko”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!!!
(am)
Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu. Możliwość prowadzenia działalności przy gospodarstwie rolnym jest odpowiedzią na oczekiwania małych przedsiębiorców, którzy prowadząc rodzinne zakłady wytwarzają określonego rodzaju, często o specyficznych cechach produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Prowadzenia tego rodzaju zakładów, przy zachowaniu jednocześnie standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności, wpisuje się w strategię wspierania produkcji żywności na poziomie lokalnym.
Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty w 7 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- sery i inne produkty mleczne
- inne produkty (w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
W konkursie wzięło udział 34 producentów tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszonych zostało 51 produktów, które reprezentowały wszystkie z 7 określonych w regulaminie kategorii.
Produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
Nagrody zwycięzcom wręczył Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień.
Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2018:
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
Kiełbasa Swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny, Jan Lisiecki, Zakład Produkcji Żywności
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Konfitura szlachecka z wiśni – Czesław Maszczyk
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Mini Tarta Owocowa - NITA Tomasz Niciński
W kategorii gotowe dania i potrawy:
Gołąbki domowe - KOWAL Aleksandra Kowalska
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
Napój "Jałowiec" z Piotrkowa Trybunalskiego - PPHU "DUNINEX II" s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
W kategorii sery i inne produkty mleczne:
Groseran Królewski - Monika Lasoń GROSER
W kategorii inne produkty:
Miód wiesiołkowy - Rejonowe Koło Pszczelarzy w Łęczycy
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2018
otrzymał produkt:
Pieczona kiełbasa - "Dobry Smak" - Paweł Mikuś
Podczas ceremonii Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wręczyła Certyfikaty „Jakość Tradycja” producentom z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów kolejny rok z rzędu.
Ponadto zostały wręczone listy gratulacyjne producentom, których wyroby w ostatnim czasie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Należą do nich:
1) PPHU "DUNINEX II" s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda za Napój "Jałowiec" z Piotrkowa Trybunalskiego,
2) Klimeko sp. z o.o. sp.k. za produkty: „Tworóg z Dionizowa” i „Zsiadłe mleko z Dionizowa”,
3) Rafała Ruska za „Wędzonki z Księżych Młynów”.
Podczas targów zostały przyznane nagrody w Konkursie o Złoty Medal Natura Food. Wyróżnienie w kategorii produkt tradycyjny otrzymała firma Klimeko sp. z o.o. sp.k. za produkt „Masło extra z Klimeko”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!!!
(am)
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/xi-edycja-konkursu-produkt%c3%b3w-tradycyjnych-tygiel-smak%c3%b3w-2#sigProIdfe0acb094f
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/xi-edycja-konkursu-produkt%c3%b3w-tradycyjnych-tygiel-smak%c3%b3w-2#sigProIdfe0acb094f