Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne”– podsumowanie konkursu

środa, 23 grudnia 2020

Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne” miał na celu propagowanie wiedzy na temat  produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu łódzkiego oraz zachęcenie dzieci i młodzież z regionu do eksperymentowania w kuchni, pod opieką dorosłych. Młodzi mieszkańcy Łódzkiego, zarówno dziewczęta  jak i  chłopcy, spisali się na medal, a liczba złożonych w konkursie prac przeszła najśmielsze oczekiwania organizatora. Przysłano ponad 350 oryginalnych, nietuzinkowych przepisów na pierniczki świąteczne, które goszczą w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury.

Komisja nagrodziła prace w dwóch kategoriach wiekowych 6-10 i 11-15 lat przyznając punkty za użycie jak największej liczby produktów lokalnych i tradycyjnych oraz sposób zdobienia i prezentacji pierników.

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych w przygotowanych konkursowych wypiekach znalazły się: masło z Głuchowa i masło tradycyjne naturalne szczercowskie, miody z Doliny Rzeki Mrogi, Piotrkowski Miód Wielokwiatowy, powidła śliwkowe, dmosiński dżem z malin, syrop malinowy z Lubowidzy.

Jeśli chodzi o produkty lokalne, za które uznawano produkty pochodzące z terenu województwa łódzkiego, najczęściej pojawiały się śmietana, mleko łowickie, mąka szadkowska, wiejskie jajka, własne przetwory: konfitury, dżemy i powidła.

Z nagrodzonymi pracami możecie się Państwo zapoznać w prezentacji zamieszczonej pod poniższym linkiem.

Poniżej prezentujemy wybrane przepisy pierniczkowe, które być może już niedługo zagoszczą na Państwa stołach podczas rodzinnych, świątecznych spotkań.

Tradycyjne Świąteczne Pierniczki - Przepis na pierniczki nadziewane od Babci z Mazur

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 200 g miodu
  • 4 żółtek – jajka
  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

NADZIENIE:

  • 100g Powidła śliwkowe
  • 100g Dżem malinowy

LUKIER:

Lukier biały:

  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody

Lukier różowy:

  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku malinowego

Sposób przygotowania:

 

KROK 1: Ciasto

Kakao mieszamy z mąką w dużej misce. Miód zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy z ognia, wkładamy masło, żeby się rozpuściło. Studzimy. Sodę rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy (śmietana zwiększy swoją objętość).

Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na gładki krem. Dodajemy, ubijając, żółtka (po jednym). Masę dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy, dodajemy miód z masłem, mieszamy. Dodajemy śmietanę – mieszamy wszystko razem.

Ciasto odstawiamy przykryte do lodówki na 24 godziny.

KROK 2: Wykrawamy pierniczki

Pierniczki z powidłami śliwkowymi

Część ciasta dzielimy na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkujemy między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładamy powidła. Układamy je w takich odstępach, aby dało się wycinać kształty. Ciasto dociskamy, aby dobrze się zlepiło. Wycinamy foremką ulubione kształty.

Pierniczki z dżemem malinowym

Część ciasta wałkujemy na ok. 0,5cm grubości. Wycinamy foremką kształty, a następnie na środku robimy małe wgłębienie, do którego wkładamy dżem.

KROK 3: Pieczenie

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez ok 10-15 min.

KROK 4: Lukrowanie

Cukier puder w jednym kubeczki mieszamy z wodą, a w drugim z sokiem malinowym.

Aby uzyskać efekt popękanego lukru na pierniczkach to po upieczeniu lekko wystudzone pierniczki smarujemy gęstym białym lukrem. Wstawiamy posmarowane pierniczki na 5 minut do nagrzanego piekarnika około 180°C

Pozostałym lukrem dekorujemy pierniczki według własnego pomysłu.

 

Pierniczki Julii -

Sposób przygotowania:


Mąkę (300g) przesiewamy, a następnie dodajemy płynny, podgrzany miód (po 75ml dwa rodzaje- wielokwiatowego i spadziowego) i mieszamy. Następnie wsypujemy sodę oczyszczoną (10g), przyprawę do pierników, (25g), kakao (5g) oraz cukier (50g). Później należy dodać jedno jajko, rozpuszczone masło (40g) i olej rzepakowy (20g). Do tak połączonych składników dodajemy stopniowo mleko (40ml). Zagniatamy ciasto około dziesięciu minut po czym wkładamy je na trzy godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie delikatnie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy oraz wycinamy z niego kształty. Ułożywszy pierniczki na blaszce wyłożonej pergaminem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez dwanaście minut. Po wystygnięciu dekorujemy pierniczki lukrem, przygotowanego z 200g cukru pudru, 4 łyżek wody i w zależności od koloru 2g barwnika lub 5 g dżemu, oraz posypką.

Pierniczki Basi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej szadkowskiej (plus do podsypania)
  • 3/4 kostki tradycyjnego masła z Głuchowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miodu (pomieszałam Piotrkowski wielokwiatowy oraz z Ziemi Rawskiej z facelią błękitną)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jogo 18%
  • 2 swojskie żółtka
  • 2 łyżeczki konfitury wiśniowej z Kałęczewa (odkładamy owoce)
  • 1/2 opak. przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy na grubość około pół centymetra, wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia (około 12 minut, w zależności od wielkości pierniczków). Dekorujemy lukrem, wiórkami, posypką. Podajemy z konfiturą i ciepłym kompotem z wiśni.Przepis na ok. 100 sztuk średniej wielkości pierniczków.