Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne”– podsumowanie konkursu

środa, 23 grudnia 2020

Wojewódzki Konkurs na „Tradycyjne Pierniki Świąteczne” miał na celu propagowanie wiedzy na temat  produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu łódzkiego oraz zachęcenie dzieci i młodzież z regionu do eksperymentowania w kuchni, pod opieką dorosłych. Młodzi mieszkańcy Łódzkiego, zarówno dziewczęta  jak i  chłopcy, spisali się na medal, a liczba złożonych w konkursie prac przeszła najśmielsze oczekiwania organizatora. Przysłano ponad 350 oryginalnych, nietuzinkowych przepisów na pierniczki świąteczne, które goszczą w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury.

Komisja nagrodziła prace w dwóch kategoriach wiekowych 6-10 i 11-15 lat przyznając punkty za użycie jak największej liczby produktów lokalnych i tradycyjnych oraz sposób zdobienia i prezentacji pierników.

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych w przygotowanych konkursowych wypiekach znalazły się: masło z Głuchowa i masło tradycyjne naturalne szczercowskie, miody z Doliny Rzeki Mrogi, Piotrkowski Miód Wielokwiatowy, powidła śliwkowe, dmosiński dżem z malin, syrop malinowy z Lubowidzy.

Jeśli chodzi o produkty lokalne, za które uznawano produkty pochodzące z terenu województwa łódzkiego, najczęściej pojawiały się śmietana, mleko łowickie, mąka szadkowska, wiejskie jajka, własne przetwory: konfitury, dżemy i powidła.

Z nagrodzonymi pracami możecie się Państwo zapoznać w prezentacji zamieszczonej pod poniższym linkiem.

Poniżej prezentujemy wybrane przepisy pierniczkowe, które być może już niedługo zagoszczą na Państwa stołach podczas rodzinnych, świątecznych spotkań.

Tradycyjne Świąteczne Pierniczki - Przepis na pierniczki nadziewane od Babci z Mazur

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 200 g miodu
  • 4 żółtek – jajka
  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

NADZIENIE:

  • 100g Powidła śliwkowe
  • 100g Dżem malinowy

LUKIER:

Lukier biały:

  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody

Lukier różowy:

  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku malinowego

Sposób przygotowania:

 

KROK 1: Ciasto

Kakao mieszamy z mąką w dużej misce. Miód zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy z ognia, wkładamy masło, żeby się rozpuściło. Studzimy. Sodę rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy (śmietana zwiększy swoją objętość).

Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na gładki krem. Dodajemy, ubijając, żółtka (po jednym). Masę dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy, dodajemy miód z masłem, mieszamy. Dodajemy śmietanę – mieszamy wszystko razem.

Ciasto odstawiamy przykryte do lodówki na 24 godziny.

KROK 2: Wykrawamy pierniczki

Pierniczki z powidłami śliwkowymi

Część ciasta dzielimy na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkujemy między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładamy powidła. Układamy je w takich odstępach, aby dało się wycinać kształty. Ciasto dociskamy, aby dobrze się zlepiło. Wycinamy foremką ulubione kształty.

Pierniczki z dżemem malinowym

Część ciasta wałkujemy na ok. 0,5cm grubości. Wycinamy foremką kształty, a następnie na środku robimy małe wgłębienie, do którego wkładamy dżem.

KROK 3: Pieczenie

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez ok 10-15 min.

KROK 4: Lukrowanie

Cukier puder w jednym kubeczki mieszamy z wodą, a w drugim z sokiem malinowym.

Aby uzyskać efekt popękanego lukru na pierniczkach to po upieczeniu lekko wystudzone pierniczki smarujemy gęstym białym lukrem. Wstawiamy posmarowane pierniczki na 5 minut do nagrzanego piekarnika około 180°C

Pozostałym lukrem dekorujemy pierniczki według własnego pomysłu.

 

Pierniczki Julii -

Sposób przygotowania:


Mąkę (300g) przesiewamy, a następnie dodajemy płynny, podgrzany miód (po 75ml dwa rodzaje- wielokwiatowego i spadziowego) i mieszamy. Następnie wsypujemy sodę oczyszczoną (10g), przyprawę do pierników, (25g), kakao (5g) oraz cukier (50g). Później należy dodać jedno jajko, rozpuszczone masło (40g) i olej rzepakowy (20g). Do tak połączonych składników dodajemy stopniowo mleko (40ml). Zagniatamy ciasto około dziesięciu minut po czym wkładamy je na trzy godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie delikatnie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy oraz wycinamy z niego kształty. Ułożywszy pierniczki na blaszce wyłożonej pergaminem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez dwanaście minut. Po wystygnięciu dekorujemy pierniczki lukrem, przygotowanego z 200g cukru pudru, 4 łyżek wody i w zależności od koloru 2g barwnika lub 5 g dżemu, oraz posypką.

Pierniczki Basi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej szadkowskiej (plus do podsypania)
  • 3/4 kostki tradycyjnego masła z Głuchowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miodu (pomieszałam Piotrkowski wielokwiatowy oraz z Ziemi Rawskiej z facelią błękitną)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jogo 18%
  • 2 swojskie żółtka
  • 2 łyżeczki konfitury wiśniowej z Kałęczewa (odkładamy owoce)
  • 1/2 opak. przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy na grubość około pół centymetra, wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia (około 12 minut, w zależności od wielkości pierniczków). Dekorujemy lukrem, wiórkami, posypką. Podajemy z konfiturą i ciepłym kompotem z wiśni.Przepis na ok. 100 sztuk średniej wielkości pierniczków.