Rusza nabór do konkursu Tygiel Smaków 2014

środa, 6 sierpnia 2014
W bieżącym roku podczas VII Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014, które odbędą się w dniach 3-5 października w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, organizujemy kolejny etap projektu.
 
W ramach projektu odbędą się:
·         VII wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
·         IV konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
·         IV warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny.
 
VII wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków
piątek 3 października 2014 roku
godz. 11.00 – rozpoczęcie pracy komisji konkursowej
godz. 16.30 –wręczenie nagród
 
Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego
i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
 
W konkursie wezmą udział producenci ze zgłoszonymi produktami. Ostateczna liczba będzie znana po wykonaniu badań produktów przez Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczegow Łodzi.
 
Produkty będą zgłaszane w następujących kategoriach:
·        mięso świeże oraz produkty mięsne  
·        orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)  
·        wyroby piekarnicze i cukiernicze  
·        gotowe dania i potrawy  
·        napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)  
·         inne produkty w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.  
 
 
Nagrodami w konkursie są rzeźby autorstwa znanej łódzkiej rzeźbiarki Zofii Władyki-Łuczak. W poszczególnych kategoriach przyznawane są „Tygielki Smaków”. Nagrodą główną jest „Tygiel Smaków” przyznawany jednemu, wyjątkowemu produktowi, który, zdaniem Komisji Konkursowej, ma potencjał i może stać się marką regionu.
 
IV konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne smaki regionu
piątek 3 października 2014 roku
godz. 10.30 – losowanie kolejności gotowania, rozpoczęcie pracy Jury
godz. 16.00 – wręczenie nagród
 
Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych
i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.
 
 
Przy organizacji konkursu współpracujemy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” i szefami kuchni związanymi z tym stowarzyszeniem.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” powstało w 2006 roku i skupia producentów i przetwórców żywności ekologicznej. Stowarzyszenie jest organizacją działająca na rzecz polskiego rolnictwa ekologicznego. Głównymi celami „Polskiej Ekologii” są: promocja polskiej żywności ekologicznej oraz edukacja zarówno producentów jak i konsumentów.
Stowarzyszenie współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z którym wspólnie uczestniczy w targach na całym świecie, w tym w najbardziej prestiżowych targach Biofach
w Norymberdze oraz Salonie Del Gusto w Turynie. W zakres działalności Stowarzyszenia wchodzi organizacja konferencji i szkoleń rolników oraz producentów dotyczących rolnictwa
i żywności ekologicznej, a także promocja w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Polska Ekologia jest propagatorem wiedzy o żywności ekologicznej wśród młodych ludzi. Przekazywanie wiedzy stowarzyszenie zaczyna od najmłodszych w przedszkolach, poprzez młodzież w technikach i szkołach zawodowych o profilach związanych z żywnością
i żywieniem człowieka.
Stowarzyszenie szczyci się doświadczeniem w przeprowadzaniu szkoleń. Zajmuje się szkoleniem kół gospodyń wiejskich i namawianiem ich do powrotu do żywności tradycyjnej
i regionalnej. W ramach tej działalności organizowana jest corocznie impreza pod nazwą „Pożegnanie lata w Rudawce Rymanowskiej” podczas której „Polska Ekologia” prowadzi konkursy dla kół gospodyń wiejskich i szkół gastronomicznych. Organizowane są również szkolenia dla pracowników sklepów z żywnością ekologiczną w celu podniesienia świadomości sprzedawców, a co za tym idzie konsumentów.
 
 
 
IV warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego oraz pokaz kulinarny
sobota 4 października 2014 roku
godz. 10.30-12.30 – warsztaty
godz. 13.30-15.00 – pokaz
 
Warsztaty i pokaz kulinarny mają na celu zwróceniu uwagi szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restaura-cyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki Łódzkie.

FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA ROZWOJU REGIONU ŁÓDZKIEGO 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

oraz z budżetu samorządu województwa łódzkiego


 

Pobierz załącznik: