Odbył się XVIII wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności
wtorek, 25 lutego 2014
W dniu 21 lutego w centrum konferencyjno-wystawienniczym przy Al. Politechniki w Łodzi odbył się wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności 2014. Wydarzenie to organizowane corocznie w ramach targów turystycznych „Na Styku Kultur” jest okazją do skutecznej promocji najlepszych polskich produktów żywnościowych oraz rodzimych producentów. Produkty zgłoszone w tym roku do konkursu reprezentowały sześć kategorii i zostały ocenione przez Kapitułę, która przyznawała punkty m.in. za walory smakowe, oryginalność i opakowanie produktu.
W skład Kapituły weszli: Wicemarszałek Województwa Łódzkiego Artur Bagieński, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Pan Andrzej Woźniak, Pan Marek Jacek Michalak - Łódzki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej, Pan Tomasz Fraszka - Łódzki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Pani Bożena Kaczmarczyk – Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku oraz Pan Witold Gerlicz Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Łodzi.
W czasie trzydniowych Międzynarodowych Targów producenci z regionu łódzkiego zaprezentowali swoje firmy wśród potencjalnych klientów z terenu województwa, kraju oraz z zagranicy.
W tegorocznej, osiemnastej już edycji konkursu w regionie łódzkim zwyciężyli:
Producenci nominowani przez Kapitułę wojewódzką mogą wziąć udział w etapie ogólnokrajowym konkursu.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, życząc sukcesów i powodzenia
w dalszej działalności.
W skład Kapituły weszli: Wicemarszałek Województwa Łódzkiego Artur Bagieński, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Pan Andrzej Woźniak, Pan Marek Jacek Michalak - Łódzki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej, Pan Tomasz Fraszka - Łódzki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Pani Bożena Kaczmarczyk – Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku oraz Pan Witold Gerlicz Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Łodzi.
W czasie trzydniowych Międzynarodowych Targów producenci z regionu łódzkiego zaprezentowali swoje firmy wśród potencjalnych klientów z terenu województwa, kraju oraz z zagranicy.
W tegorocznej, osiemnastej już edycji konkursu w regionie łódzkim zwyciężyli:
- - kategoria „sery i inne produkty mleczne” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Łask za ser Łasdamer
- - „mięso świeże oraz produkty mięsne” – Ubojnia Drobiu Piórkowscy za kiełbasę drobiową parzoną
- - warzywa i owoce (przetworzone i nie) – Hektor SA za paprykę konserwową
- w miodzie wielokwiatowym
- - wyroby piekarnicze i cukiernicze – GS Samopomoc Chłopska Ozorków za bułkę szpinakową
- - napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) – Eko-Natura za kwas chlebowy tradycyjny
- - inne produkty – Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Łukasz Gładys za miód lipowy kremowany.
Producenci nominowani przez Kapitułę wojewódzką mogą wziąć udział w etapie ogólnokrajowym konkursu.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, życząc sukcesów i powodzenia
w dalszej działalności.
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/odby%c5%82-si%c4%99-xviii-wojew%c3%b3dzki-etap-konkursu-polski-producent-%c5%bcywno%c5%9bci#sigProIda5954e3b0b
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/odby%c5%82-si%c4%99-xviii-wojew%c3%b3dzki-etap-konkursu-polski-producent-%c5%bcywno%c5%9bci#sigProIda5954e3b0b