Odbył się kolejny wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności

poniedziałek, 16 marca 2015
W dniach 13 – 15 marca 2015 roku odbyła się kolejna już XXI edycja Targów Turystycznych „Na styku kultur” w trakcie której Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego jak co roku przeprowadził wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności w którym udział wzięło 20 wystawców z regionu prezentujących 27 produktów.
 
Celem Konkursu Polski Producent Żywności jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga tytułu sprawiają, że Kapituła Wojewódzka i w kolejnym etapie Krajowa stawia bardzo wysokie wymagania wobec nominowanych produktów.
 
O uzyskanie tytułu krajowego „Polski Producent Żywności” ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju.
 
Kapituła Wojewódzka w składzie:
Wicemarszałek Województwa Łódzkiego, Pan Artur Bagieński - Honorowy Przewodniczący Kapituły,
Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Pan Marek Jacek Michalak - Łódzki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej,
Pan Tomasz Fraszka - Łódzki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
Pani Urszula Sztuka-Polińska–Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Łodzi,
Pan Andrzej Woźniak – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego,
oceniła zgłoszone do konkursu produkty.
 
Tegoroczne kategorie konkursowe obejmowały 6 grup produktów a nominacje do ogólnokrajowego konkursu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2015 otrzymali:
 
W kategorii sery i inne produkty mleczne:
 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg pełnotłusty krajanka
          
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
 
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Szadku za Golonkę Szefa
 
W kategorii warzywa i owoce (przetworzone i nie):
 
 
DROS Przetwórstwo Owoców i Warzyw za Kapustę kiszoną z żurawiną
 
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
 
Zakład Cukierniczy – Dybalski za Praliny
 
W kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
 
Tłocznia Soków z owoców i warzyw Wiatrowy Sad za Sok Jabłkowy z sokiem z werbeny cytrynowej
 
W kategorii oleje i tłuszcze (masło, margaryna, olej itp.):
 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łasku za Masło extra 200 g
 
 
Spośród uczestników etapu wojewódzkiego wybrana została także firma, która otrzymała Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego „Dla innowacyjnego producenta żywności” w tym roku był to Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski Stanisław Katusza za produkt „Kiełbasa Schabowa”.
 
Nominowanym serdecznie gratulujemy i życzymy samych sukcesów!