Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017

poniedziałek, 5 czerwca 2017
W dniach 1-3 czerwca 2017 w Centrum Targowo - Kongresowym Ptak Warsaw Expo, w Nadarzynie pod Warszawą odbyły się Targi  Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017.
Podczas targów zaprezentowało się ok. 200 wystawców. Firmy z branży spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności z kraju i zagranicy przedstawili szereg nowości produktowych i praktyczne możliwości ich zastosowania w żywieniu ludzi w obiektach gastronomicznych i gospodarstwach domowych.
 
Święto polskiej żywności było wydarzeniem, które towarzyszyło polskiej prezydencji w Grupie Wyszehradzkiej tj. najważniejszym ugrupowaniu współpracy regionalnej w Europie Środkowej.
 
Podczas targów zostały zaprezentowane możliwości polskiego przemysłu rolno – spożywczego, hity eksportowe tej branży i tym samym sposoby dotarcia z ofertą polskich producentów żywności na rynki takich krajów jak: Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia i Bułgaria Słowenia.Targi  Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017 dałyszansę nawiązania nowych kontaktów biznesowych krajowych i zagranicznych, a także utrwalenia pozycji na rynku w Polsce.
 
W ramach targów Warsaw Food Expo 2017 znajdowały się następujące strefy:
Strefa Mięsa(mięso i jego przetwory)
Strefa Mleka(mleko i jego przetwory)
Strefa Owoców i Warzyw(owoce i warzywa oraz ich przetwory)
Strefa Piekarsko-Cukiernicza(produkty piekarskie i cukiernicze)
Strefa Koncentratów Spożywczych(kawa, herbata, oleje, przyprawy)
Strefa Żywności Regionalnej( Polska i Europa)
Strefa BIO Żywności
Strefa Miodu (miód i produkty pszczelarskie)
Strefa Grillowania(strefa na zewnątrz hali)
Strefa Alkoholi(wino, piwo, cydr, alkohole mocne)
Strefa Restauracji Narodowych
Strefa Pokazów Kulinarnych (pokazy prowadzone przez znanych szefów kuchni)
Strefa Edukacyjna (szkolenia i konkursy kelnerskie, pokazy i konkursy  kulinarne)
 
Targi  Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017 to też miejsce gdzie można było spotkać autorów programów kulinarnych tj. Ewa Wachowicz, Pascal Brodnicki, Joseph Seelesto, blogerów kulinarnych, dietetyków, studentów wyższych uczelni kształcących się w zakresie żywności i żywienia, uczniów szkół gastronomicznych i ich nauczycieli (w specjalnie wydzielonej strefie edukacyjnej) oraz osoby, które były zainteresowane zakupem żywności wysokiej jakości, dbających o prawidłowe żywienie swoich rodzin, a także tych, dla których gotowanie to pasja.
 
Na stoisku wystawienniczym Województwa Łódzkiego w Strefie Regiony Polski  zaprezentowało się 11 producentów z naszego regionu.  
FIRMA PRODUCET
KOWAL Aleksandra Kowalska Różnego rodzaju pierogów oraz pasztetów
Marek Kaczorowski PIWOMAR - BROWAR KOREB  Piwa
PPH KLIMEKO BOGUSŁAW KLIMCZAK Produktów mlecznych (masło, jogurty, zsiadłe mleko)
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie Produktów mlecznych (masło, śmietana, twaróg)
Gminna Spółdzielnia   „Samopomoc Chłopska” w Szadku Wyrobów piekarniczych oraz wędlin
AMKEZ Suszonych owoców i warzyw
"Wiatrowy Sad" Grażyna Wiatr Soków 
Przetwórstwo owoców i warzyw DROS Przetworów owocowych i warzywnych
Wojewódzki Związek Pszczelarzy Miodów
KRUCJATA SMAKIEM Kacper Janicki Kugla i pierogów
Czesław Maszczyk Nalewek oraz konfitur

 (am)