Finał XXII edycji konkursu Polski Producent Żywności 2018

poniedziałek, 19 marca 2018
 Inicjatywa „Polski Producent Żywności” jest organizowana przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i opiera się przede wszystkim na zgłaszanej przez firmy rolno- spożywcze skutecznej promocji. Celem Inicjatywy jest wyróżnianie najlepszych polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością, dzięki której są one gotowe do konkurowania nie tylko na rynku krajowym, ale również europejskim.
Wysoką rangę przedsięwzięcia podkreśla fakt, że każda jego edycja odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w jego realizacji pomagają Urzędy Marszałkowskie w całym kraju, a patronat medialny sprawują : liczne media ogólnopolskie, regionalne i branżowe. Uroczyste nadanie tytułów odbywa się podczas corocznych Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego „POLAGRA – FOOD” w Poznaniu i towarzyszy im wystawa nagrodzonych produktów. W dotychczasowych edycjach Inicjatywy brały udział wszystkie regiony kraju. Do Kapituł Wojewódzkich corocznie wpływa kilkaset zgłoszeń, z których Kapituła Ogólnopolska wyłoniła do tej pory kilkaset laureatów.
Organizacja wojewódzkiego etapu tego konkursu pozwoli na zaprezentowanie kulinarnych walorów naszego regionu. Producenci nominowani przez Kapitułę wojewódzką będą mogli wziąć udział w ogólnokrajowym etapie konkursu, organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, podczas targów rolnych Polagra Food.

W dniach 16-18 marca 2018 roku odbyła się już kolejna XXIV edycja Targów Turystycznych „Na styku kultur”. Podczas targów Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, jak co roku, przeprowadził wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności. Wzięło w nim udział 27 wystawców z regionu prezentujących 42 produkty.
 
Kapituła Wojewódzka w składzie:
 
Pan Jakub Gajewski – p.o. Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego - Honorowy Przewodniczący Kapituły,
PaniIzabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Pan Marcin Młynarczyk – Dyrektor Kancelarii Marszałka,
Pani Renata Jastrzębowska –Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych
Pani Iza Borowska – Redaktor Naczelna www.jemywlodzi.pl,
Pan Andrzej Woźniak – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego,
 
oceniła zgłoszone do konkursu produkty.
 
Tegoroczne kategorie konkursowe obejmowały 5 grup produktów.
 
Nominacje do ogólnokrajowego konkursu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2018 otrzymali:
 
W kategorii mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne:
Hotel Korona Palace
za produkt
Karp na piwoszku
 
W kategorii mleko i przetwory mleczne:
 
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie
za produkt
Śmietanka 30% - butelka 250g
 
W kategorii produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze:
 
Marek Kaczorowski PIWOMAR - Browar Koreb
za produkt
Piwo Żywe Niepasteryzowane – Niefiltrowane
 
W kategorii warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory:
 
Tłocznia Soków Owocowych "VERO" Dariusz Kuna
za produkt
Bio syrop z pigwowca słodzony cukrem trzcinowym
 
W kategorii dodatki do potraw:
 
Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński
za produkt
Miód nektarowy z Lipki
 
 
Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego dla Innowacyjnego Producenta Żywności 2018
otrzymała firma:
 
"Wiatrowy Sad" Grażyna Wiatr
za produkt
Sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z zielonego jęczmienia
 
 
Nominowanym serdecznie gratulujemy i życzymy samych sukcesów!