Finał X edycji konkursu "Tygiel Smaków 2017"
poniedziałek, 16 października 2017
W dniach 13-15 października 2017 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2017, odbył się już X wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW” organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym. Produkty te wytwarzane są wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiącymi element dziedzictwa zarówno kulinarnego jak i tożsamości mieszkańców, które mogą stać się rozpoznawalną marką regionu.
Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
W konkursie wzięło udział 32 producentów tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszonych zostało 54 produkty, które reprezentowały wszystkie z 6 określonych
w regulaminie kategorii.
Produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
Nagrody zwycięzcom w imieniu Marszałka Województwa Łódzkiego Witolda Stępnia wręczył Dyrektor Kancelarii Marszałka Marcin Młynarczyk.
Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2017:
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
Kiełbasa Felinowska
Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Buraki plastry 500 ml
ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
W kategorii gotowe dania i potrawy:
Domowe zrazy wołowe zawijane
KOWAL - Aleksandra Kowalska
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
Sok jabłkowy z sokiem z owoców róży
Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
W kategorii inne produkty:
Ser twarogowy szczercowski
Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2017
otrzymał produkt:
Jogurt naturalny 9%
PPH Klimeko - Bogusław Klimczak
Podczas ceremonii Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wraz z Panem Wiceprezesem Zarządu Janem Zwolińskim wręczyli Certyfikaty „Jakość Tradycja” dla producentów z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów.
Ponadto zostały wręczone listy gratulacyjne z ostatnio wpisanych produktów na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla:
Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
za Syrop z czarnego bzu z Kałęczewa
za Konfiturę wiśniową z Kałęczewa
za Powidła śliwkowe z Kałęczewa
KOWAL - Aleksandra Kowalska
za Pasztety z Głowna
Monika Kubińska
za pierogi znad Mrożący
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!!!
Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym. Produkty te wytwarzane są wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiącymi element dziedzictwa zarówno kulinarnego jak i tożsamości mieszkańców, które mogą stać się rozpoznawalną marką regionu.
Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- gotowe dania i potrawy
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
W konkursie wzięło udział 32 producentów tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszonych zostało 54 produkty, które reprezentowały wszystkie z 6 określonych
w regulaminie kategorii.
Produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
Nagrody zwycięzcom w imieniu Marszałka Województwa Łódzkiego Witolda Stępnia wręczył Dyrektor Kancelarii Marszałka Marcin Młynarczyk.
Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2017:
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
Kiełbasa Felinowska
Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Buraki plastry 500 ml
ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
W kategorii gotowe dania i potrawy:
Domowe zrazy wołowe zawijane
KOWAL - Aleksandra Kowalska
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
Sok jabłkowy z sokiem z owoców róży
Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
W kategorii inne produkty:
Ser twarogowy szczercowski
Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2017
otrzymał produkt:
Jogurt naturalny 9%
PPH Klimeko - Bogusław Klimczak
Podczas ceremonii Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wraz z Panem Wiceprezesem Zarządu Janem Zwolińskim wręczyli Certyfikaty „Jakość Tradycja” dla producentów z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów.
Ponadto zostały wręczone listy gratulacyjne z ostatnio wpisanych produktów na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla:
Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
za Syrop z czarnego bzu z Kałęczewa
za Konfiturę wiśniową z Kałęczewa
za Powidła śliwkowe z Kałęczewa
KOWAL - Aleksandra Kowalska
za Pasztety z Głowna
Monika Kubińska
za pierogi znad Mrożący
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!!!
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/fina%c5%82-x-edycji-konkursu-tygiel-smak%c3%b3w-2017#sigProIdb53aa4dd0c
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/fina%c5%82-x-edycji-konkursu-tygiel-smak%c3%b3w-2017#sigProIdb53aa4dd0c