Festiwal Smaku w Grucznie 2018
czwartek, 23 sierpnia 2018Celem festiwalu jest prezentacja kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów. Wydarzenie ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury różnych regionów.
Województwo Łódzkie reprezentowali następujący producenci:
1) Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr,
2) GROSER Grodziskie Sery Kozie,
3) Pasieka w Lipce Dariusz Serafiński,
4) Czesław Maszczyk
5) EKO – NATURA s.c. Agnieszka Dadusz, Paweł Oleszczak,
6) Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS s.j.
7) KOWAL-Aleksandra Kowalska,
8) Rejonowe Koło Pszczelarzy z Łęczycy,
9) Krucjata Smakiem.
W czasie trwania festiwalu odbyły się liczne konkursy i turnieje, będące zarazem prezentacją wystawców.
Wśród nagrodzonych znalazł się również przedstawiciel z Województwa Łódzkiego, który brał udział w Konkursie na Nalewkę Roku 2018. Jury – pod kierownictwem Zbigniewa Sierszuły – postanowiło przyznać wyróżnienie Panu Czesławowi Maszczykowi za smorodinówkę.
Serdecznie gratulujemy.
Galeria
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/festiwal-smaku-w-grucznie-2018#sigProId0570732562