Publikacje


W 2016 roku został wydany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego przy współpracy z Polska Press Łódź przewodnik po regionie pn. Kulinarne podróże po Łódzkiem. Zostały w nim zaprezentowane wszystkie powiaty województwa łódzkiego - ich historia, zabytki, ciekawe miejsca, ale przede wszystkim kulinarna tradycja wybranych gmin. Przepisami i recepturami na smaczne dania podzieliły się panie działające w Kołach Gospodyń Wiejskich oraz w lokalnych stowarzyszeniach. To właśnie te kobiety dbają o dorobek swoich matek i babć. Stoją na straży dawnych tradycji i przekazują je młodzieży.



W roku 2009 i 2011 zostały wydane foldery pn. Produkty tradycyjne Województwa Łódzkiego, zawierające zdjęcia
i informacje o sposobie przygotowania i historii produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

W związku z realizacją projektu współfinansowanego ze środków finansowych Unii Europejskiej, od roku 2011 drukowana jest kolorowa publikacja w formie segregatora, podsumowująca poszczególne etapy realizacji projektu.
Opórcz informacji nt. laureatów, komisji, jury w publikacji znajdują się wszystkie receptury potraw przygotowywanych z wykorzystaniem produktów tradycyjnych i lokalnych województwa łódzkiego, które są prezentowane podczas konkursu kulinanrnego, warsztatów i pokazu.
W publikacji wykorzystywane są elemety graficzne opracowane na podstawie wzorów wycinanek i haftów z różnych zakątków województwa. W 2011 roku były to elementy fokloru sieradzkiego, w roku 2012 elementy folkloru Ziemi Łęczyckiej.