Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywieniowym
Na wniosek Politechniki Łódzkiej, w dniach 21-22 listopada 2016 roku, odbyła się międzynarodowa konferencja mająca na celu przybliżenie problematyki w procesach zarządzania produkcją i opakowań. W Uniejowie, gdzie odbywało się spotkanie, pojawili się przedstawiciele branży spożywczej oraz ośrodków naukowych z kraju i z Europy.
W dzisiejszych czasach w procesie produkcji żywności uczestniczy wiele podmiotów na różnych etapach jego przebiegu. Począwszy od rolnika produkującego surowce, poprzez przetwórców, producentów opakowań, firmy logistyczne i na sprzedawcach kończąc. Nie bez znaczenia w tym procesie jest także obecność ośrodków doradztwa rolniczego, podmiotów zajmujących się stroną prawną produkcji żywności oraz uczelni wyższych, które prowadzą badania w zakresie produkcji i dystrybucji żywności.
Potencjalny konsument, nabywając gotowy produkt już w sklepie, często nie zastanawia się nad tym, jaką drogę musiał przebyć produkt, zanim trafił na sklepową półkę, co wpłynęło na proces produkcji i jakie problemy należało rozwiązać, by ten proces zakończyć. Już sam fakt uczestnictwa w tym procesie tak wielu podmiotów, daje duże prawdopodobieństwo wystąpienia konfliktu interesów, sprzeczności w przepisach prawa itp.
Zorganizowana konferencja dała szansę wymiany doświadczeń i spostrzeżeń oraz dyskusji nad aktualnymi problemami. Wygłaszane przez przedstawicieli różnych środowisk referaty i prelekcje dały obraz dynamicznych zmian w procesie produkcji żywności, jakie narzucają zmieniające się trendy na rynku oraz uwarunkowania prawne.