Życzenia świąteczno-noworoczne
Zapraszamy do lektury kwartalnika
Zapraszamy do zapoznania się z publikacją.
Kwartalnik "Wprowadzamy zmiany" nr 4/2018
W Łodzi o bezpieczeństwie żywności
W dzisiejszych czasach, głównie za sprawą globalizacji przemysłu, coraz większą wagę przywiązuje się do zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności. Tematyka ta została poruszona podczas trwającej w dniach 22-23 listopada konferencji. Do Łodzi przyjechali przedstawiciele branży spożywczej oraz ośrodków naukowych z kraju i z Europy, by wspólnie omówić aktualne problemy.
W dzisiejszych czasach w procesie produkcji żywności uczestniczy wiele podmiotów na różnych etapach jego przebiegu. Począwszy od rolnika produkującego surowce, poprzez przetwórców, producentów opakowań, firmy logistyczne i na sprzedawcach kończąc. Nie bez znaczenia w tym procesie jest także obecność podmiotów zajmujących się stroną prawną produkcji żywności oraz uczelni wyższych, które prowadzą badania w zakresie produkcji i dystrybucji żywności.
Potencjalny konsument, nabywając gotowy produkt już w sklepie, często nie zastanawia się nad tym, jaką drogę musiał przebyć produkt, zanim trafił na sklepową półkę, co wpłynęło na proces produkcji i jakie problemy należało rozwiązać, by ten proces zakończyć. Już sam fakt uczestnictwa w tym procesie tak wielu podmiotów, daje duże prawdopodobieństwo wystąpienia konfliktu interesów, sprzeczności w przepisach prawa itp.
Zorganizowana konferencja dała szansę wymiany doświadczeń i spostrzeżeń oraz dyskusji nad aktualnymi problemami. Wygłaszane przez przedstawicieli różnych środowisk referaty i prelekcje dały obraz dynamicznych zmian w procesie produkcji żywności, jakie narzucają zmieniające się trendy na rynku oraz uwarunkowania prawne. Dopełnieniem wykładów i dyskusji były wizyty uczestników w Bionanoparku w Łodzi oraz w firmie Bifix zajmującej się produkcją herbat i mieszanek ziołowych.
Projekt został zrealizowany na wniosek Politechniki Łódzkiej, która jednocześnie była współorganizatorem wydarzenia.
Apel o terminowe realizowanie operacji i składanie wniosków o płatność
W trosce o pełne wykorzystanie budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich zwraca się z apelem o terminowe realizowanie projektów w ramach ww. Programu oraz składanie w wyznaczonych terminach wniosków o płatność.
Powyższa prośba wynika z potrzeby okresowego rozliczania się z założonych zobowiązań budżetowych dla ww. Programu, co regulują m.in. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia 2013 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej (…) oraz rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 (…).
W związku z powyższym prosimy o odpowiedzialne prowadzenie realizowanych inwestycji w ramach ww. Programu, w szczególności dokładne zapoznanie się z warunkami zawartych umów o przyznaniu pomocy oraz instrukcjami wniosków o płatność. Prosimy o zwrócenie uwagi na potrzebę bieżącego i prawidłowego gromadzenia w trakcie realizacji operacji dokumentacji, która zgodnie z ww. instrukcjami może być konieczna w celu wypłaty środków Beneficjentowi np.:
- wydanych przez właściwe organy indywidualnych interpretacji prawa podatkowego w sprawie braku możliwości odzyskania uiszczonego podatku VAT, który stanowi koszt kwalifikowalny operacji (jeśli dotyczy),
- ocen dla przeprowadzonych postępowań w sprawie wyboru przez Beneficjenta wykonawców zadań/postępowań o udzielenie zamówień publicznych wydanych przez nasz urząd (jeśli dotyczy),
- w przypadku Beneficjentów zobowiązanych na podstawie aktualnych przepisów do prowadzenia ksiąg rachunkowych i sporządzania sprawozdań finansowych dokumentów dot. prowadzonej polityki rachunkowej dotyczącej wyodrębnionej ewidencji księgowej lub wprowadzenia odpowiedniego kodu księgowego dla wszystkich transakcji związanych z daną operacją (jeśli dotyczy), natomiast w pozostałych przypadkach sporządzonych zgodnie ze wzorem Wykazów faktur lub dokumentów o równoważnej wartości dowodowej dokumentujących poniesione koszty,
- dokumentów potwierdzających prawidłowe wykorzystanie środków z tytułu wyprzedzającego finansowania operacji (jeśli dotyczy), w tym zwrotu nadmiernie wypłaconych kwot ww. wsparcia, zwrotu odsetek z kont bankowych, na które środki te zostały przelane,
- dokumentów potwierdzających stosowanie zasad opisanych w Księdze wizualizacji znaku Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, opublikowanej na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z uwzględnieniem zasad określonych przez LGD i zamieszczonych na jej stronie internetowej, dot. informowania o pomocy otrzymanej z EFRROW (jeśli dotyczy).
Informacje potrzebne do prawidłowego rozliczenia realizowanych projektów znajdą Państwo w instrukcjach wypełniania wniosków o płatność, umowach o przyznaniu pomocy oraz właściwych przepisach krajowych. Złożenie kompletnych i prawidłowo wypełnionych wniosków o płatność znacząco przyśpieszy rozpatrzenie składanych wniosków.
Informacja nt. przyjmowania korespondencji w Departamencie Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich
Informujemy, że przyjmowanie korespondencji, w tym wniosków o przyznanie pomocy oraz wniosków o płatność, w Departamencie Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich, pokój 216, odbywa się w godzinach 8.00-15.00. Uprzejmie prosimy o należyte przygotowanie dokumentów do wniosków (zgodnie z instrukcją). Powyższa prośba podyktowana jest usprawnieniem pracy.
Konkurs na projekty finansowane z PROW 2014-2020
Europejska Sieć na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (ENRD) ogłasza konkurs Rural Inspiration Awards. Konkurs ma na celu wyróżnienie inicjatyw, które pokazują, jak obszary wiejskie w Europie stają się bardziej konkurencyjne, jak zmieniają się w sposób zrównoważony i jak wyrównują różnice w rozwoju.
Cele konkursu:
- Lepsza promocja obszarów wiejskich i Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich ;
- Promocja transferu wiedzy i sieciowania wśród interesariuszy na wsi ;
-
Wsparcie krajowych sieci obszarów wiejskich w zakresie :
- zbierania przykładów projektów,
- wnoszenia wkładu w działalność ENRD,
- ułatwiania wymiany tematycznej i analitycznej.
Zebranie materiały, zostaną zaprezentowane na konferencji sieciującej, organizowanej w Brukseli z okazji 10-lecia działalności ENRD w dniach 11-12 kwietnia 2019 r.
Projekty mogą być zgłaszane w ramach jednej z pięciu kategorii.
Kategorie tematyczne konkursu:
- Poprawa konkurencyjności gospodarstw rolnych, przedsiębiorstw leśnych lub innych – włączając modernizację gospodarstw, promocję łańcucha żywnościowego i dywersyfikację gospodarstw;
- Środowisko i działania na rzecz klimatu ze szczególnym uwzględnieniem efektywności zasobów, biogospodarki i ochrony ekosystemu;
- Rewitalizacja wsi ze szczególnym uwzględnieniem inteligentnych wiosek, usług na wsi oraz technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych (ICT);
- Włączenie społeczne ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień związanych z odnową pokoleniową, wyludnieniem obszarów wiejskich a także wsparciem młodzieży;
- LEADER - inspirujące wykorzystanie oddolnego podejścia LEADER.
Warunki udziału:
Wszystkie zgłaszane projekty muszą być finansowanie z PROW 2014-2020.
Projekty mogą być w trakcie realizacji lub zakończone. W przypadku projektów trwających, powinny być na zaawansowanym etapie wdrażania.
Projekty należy zgłaszać na formularzu zgłoszeniowym najpóźniej do 5 grudnia 2018 r. na adresy poczty elektronicznej JC KSOW: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. i Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Zgłoszenia można wypełniać w języku polskim lub angielskim.
Spośród nadesłanych zgłoszeń z Polski najciekawsze projekty, po 2 w każdej kategorii, zostaną przekazane do ENRD.
Wstępny harmonogram konkursu opracowany przez ENRD:
- 5 grudnia 2018 r. – termin składania zgłoszeń do JC KSOW
- 15 grudnia 2018 r. – termin składania zgłoszeń do ENRD przez krajowe sieci obszarów wiejskich w państwach członkowskich UE.
- 15 grudnia 2018 r. – 31 stycznia 2019 r. ocena zgłoszeń, wybór i ogłoszenie 25 projektów po 5 projektów w każdej kategorii.
- 11 lutego 2019 r. – otwarcie głosowania internetowego na zwycięzcę najbardziej popularnego projektu spośród listy 25 wybranych zgłoszeń. Możliwość głosowania będzie trwała do dnia ceremonii wręczenia nagród.
- 15 lutego 2019 r. – wybór 5 zwycięskich projektów przez komisję konkursową ENRD.
- 11 kwietnia 2019 r. - ceremonia wręczenia nagród oraz ogłoszenie 6 zwycięzców (5 laureatów w kategoriach tematycznych, 1 laureat wybrany w głosowaniu internetowym) podczas konferencji sieciującej.
JC KSOW będzie na bieżąco informowała o przebiegu konkursu na portalu KSOW www.ksow.pl.
Wszelkie pytania dotyczące konkursu prosimy kierować do Agaty Markuszewskiej z JC KSOW, tel. 22 623 28 38.
Zapraszamy do udziału w konkursie.
Trzeci numer kwartalnika już dostępny
Zapraszamy do lektury najnowszego kwartalnika "Wprowadzamy zmiany". W tym numerze jak zwykle wiele informacji o wydarzeniach w regionie oraz o inwestycjach zrealizowanych ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Kwartalnik "WPROWadzamy zmiany" nr 3/2018
Umowy na dofinansowanie obiektów pełniących funkcje kulturalne oraz zagospodarowanie przestrzeni publicznych podpisane
W dniu 10 października br. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego odbyło się uroczyste podpisanie umów o przyznaniu pomocy z Beneficjentami wsparcia w ramach działania Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich objętego PROW na lata 2014-2020
w zakresach dotyczącychinwestycji w obiekty pełniące funkcje kulturalne oraz kształtowanie przestrzeni publicznej.
W uroczystości ze strony Zarządu Województwa Łódzkiego udział wzięli Pan Witold Stępień - Marszałek Województwa Łódzkiego oraz Pan Dariusz Klimczak - Wicemarszałek Województwa Łódzkiego.
W wyniku rozstrzygnięcia naborów wniosków o przyznanie pomocy dla ww. typów operacji wsparcie uzyska realizacja 26 projektów dotyczących budowy, przebudowy lub wyposażenia obiektów pełniących funkcje kulturalne na łączną kwotę pomocy 11,5 mln zł oraz osiem przedsięwzięć dotyczących zagospodarowania przestrzeni publicznych, których suma wsparcia wyniesie ponad 4 mln zł.
Z wizytą na Podkarpaciu
W dniach 4-7 października 2018 r. odbył się wyjazd szkoleniowo-studyjny, którego celem była aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich województwa łódzkiego i poprawa jakości ich życia poprzez rozwijanie w nich przedsiębiorczości i kreatywności.
Uczestnicy wyjazdu odwiedzili Fabrykę Ciast i Cukrów dr Stanisława Gurgula sp. z o.o. w Jarosławiu, gdzie produkowane są biszkopty jarosławskie, które 17 grudnia 2009 r. zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kolejnym punktem programu było spotkanie ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z Handzlówki. Kobiety we wsi Handzlówka k. Łańcuta produkują i sprzedają tradycyjne przetwory o znakomitych walorach smakowych, które wytwarzane są z warzyw i owoców pochodzących z ich własnych grządek.
Podczas wyjazdu była możliwość zapoznania się z działalnościąGospodarstwa Rolnego Ryś Podkarpacki, w którym produkowany jest rzemieślniczo dżem dereniowy zawierający cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla – producentów. Uczestnicy odwiedzili także Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwo Rolnego w Smolinie- będące własnością Zarządu Dóbr Smolin s.c. To przedsięwzięcie rodzinne sięgające tradycją od 1887 r., które specjalizuje się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego.
Uczestnicy wzięli także udział w warsztatach kulinarnych, które były oparte o lokalne produkty oraz tradycje kuchni podkarpackiej. Pod okiem kucharza - pana Marcina Purgacza oraz pań z Koła Gospodyń Wiejskich nr 2 z Nowej Wsi, uczestnicy przygotowali w kilkuosobowych grupach proziaki
z masłem czosnkowym oraz żur rzeszowski na kiełbasiance.
W trakcie wyjazdu uczestnicy odwiedzili też restauracje, które należą do Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, który powstał w 2013 r. Głównym założeniem Szlaku jest poznawanie regionu i jego tradycji poprzez kulinaria.
Przedstawiciele wizytowanych firm, gospodarstw, restauracji opowiadali jak można rozwijać przedsiębiorstwo w oparciu o lokalne produkty i wskazywali na tę drogę jako na sposób podtrzymywania tradycji na obszarach wiejskich.
AKTUALIZACJA LIST OPERACJI INFORMUJĄCYCH O KOLEJNOŚCI PRZYSŁUGIWANIA POMOCY DLA OPERACJI TYPU „INWESTYCJE W OBIEKTY PEŁNIĄCE FUNKCJE KULTURALNE” ORAZ „KSZTAŁTOWANIE PRZESTRZENI PUBLICZNEJ” OBJĘTYCH PROW 2014-2020
W dniu 2 października 2018 r. Zarząd Województwa Łódzkiego przyjął zaktualizowane listy informujące o kolejności przysługiwania pomocy dla operacji typu „Inwestycje w obiekty pełniące funkcje kulturalne” oraz „Kształtowanie przestrzeni publicznej” w ramach działania „Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla naborów, które trwały w okresie od dnia 03.04.2018 r. do dnia 30.05.2018 r. Aktualizacja ww. list operacji jest wynikiem zakończonej weryfikacji merytorycznej złożonych wniosków o przyznanie pomocy.
Obecnie dostępne limity środków dla województwa łódzkiego umożliwią przyznanie pomocy dla wszystkich 26 operacji typu „Inwestycje w obiekty pełniące funkcje kulturalne” znajdujących się na właściwej liście operacji. W przypadku listy dotyczącej zakresu „Kształtowanie przestrzeni publicznej” w chwili obecnej pomoc może być przyznana dla 8 pierwszych operacji z listy, pozostali Wnioskodawcy oczekują na dostępność środków w dalszym okresie.
Więcej...
Zagroda Młynarska w Uniejowie laureatem konkursu „Na wsi najlepiej”
Jestem przekonany, że 12 wyróżnionych miejsc w pierwszej edycji konkursu posłuży jako inspiracja dla kolejnych przedsięwzięć, a także będzie pozytywnym impulsem dla podnoszenia standardów branżowych. Wierzymy, że coraz więcej turystów właśnie obszary wiejskie będzie wybierać jako miejsce wypoczynku - mówi Robert Andrzejczyk, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Z atrakcyjnymi miejscami i usługami świadczonymi przez laureatów konkursu można zapoznać na stronie nawsinajlepiej.polska.travel
Wśród laureatów kategorii „Oferta wypoczynkowa turystyki wiejskiej” znalazła się Zagroda Młynarska w Uniejowie.
Zagroda Młynarska w Uniejowie to obiekt z duszą, który kryje w sobie moc niesamowitych atrakcji. Znajdziemy tu starodawną, drewnianą chatę i towarzyszące jej dwa wiatraki zbożowe, które są jej znakiem rozpoznawczym. To właśnie w nich odbywał się proces przemiału zboża w puszystą mąkę, którą wykorzystywano do wypieku pysznego, tradycyjnego chleba na zakwasie. Dziś jeden z nich służy jako miejsce noclegu. Każdy turysta znajdzie tutaj coś dla siebie – starszy powspomina czasy dzieciństwa, zaś młodszy będzie miał okazję poznać, w jakich warunkach społeczeństwo żyło dawniej, w czym wyrabiano masło i jakich sprzętów używano do prania. Można poczuć się tu jak w domowym zaciszu, bez trosk i zmartwień, rozkoszować się smakiem pysznego, domowego obiadu i cieszyć się chwilą. To wszystko znajdziemy w jednym miejscu. Skromnym, ale przesyconym historią.
Laureaci konkursu „Na wsi najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”
Kategoria – Wypoczynek u rolnika:
- miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Ziołowy Dzbanek
- miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczna Ola
- miejsce – Ekoturystyka Pod Srebrną Górą
- miejsce – Agroturystyka Malowane
- miejsce – Agroturystyka Polesie
- miejsce – Villa Greta
- miejsce – Lawendowa Osada i Zagroda Edukacyjna Lawendowej Osady
- miejsce – Sielsko i anielsko w Górach Świętokrzyskich
- miejsce – Zagroda Młynarska w Uniejowie
- miejsce – szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”
- miejsce – szlak kulinarny „Podkarpackie Smaki”
- miejsce – szlak kulinarny „Kaliskie Smaki”
Konkurs jest elementem operacji pn. „Identyfikacja, upowszechnianie i promocja dobrych praktyk w turystyce na obszarach wiejskich”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Z wizytą na Podlasiu
Rolnicy z regionu łódzkiego w ramach wyjazdu studyjnego odwiedzili Podlasie. Zorganizowany w dniach 12-14 września wyjazd miał na celu zachęcenie do podejmowania nowych form produkcji i hodowli w rolnictwie ekologicznym.
Uczestnicy odwiedzili gospodarstwo Produkty Mleczne s.c. Agnieszki i Marcin Bielec, gdzie produkowane są oryginalne sery korycińskie. Kolejnym miejscem w programie wyjazdu był Ziołowy Zakątek – obiekt łączący bazę noclegową z ofertą edukacyjną. W Ziołowym Zakątku rolnicy zapoznali się z historią ziołolecznictwa i tradycyjnego zbioru roślin ze stanu naturalnego. Sam właściciel obiektu dzielił się swoją wiedzą zielarską podczas oprowadzania grupy po ścieżkach edukacyjnych Podlaskiego Ogrodu Botanicznego. Nieodłącznym elementem działalności zielarskiej i botanicznej tego miejsca jest również firma producencka Dary Natury, powstała ponad 26 lat temu. Również firmę Daru Natury również mogli zwiedzić uczestnicy, przyglądając się procesowi produkcji mieszanek ziołowych. Kolejnym miejscem, które odwiedzili rolnicy było gospodarstwo hodujące alpaki. Mariusz Wierzbicki, jako pierwszy w Polce założył farmę tych zwierząt w Polsce i jest liderem w hodowli alpak w Polsce. Mógł podzielić się sowimi doświadczeniami z uczestnikami wyjazdu oraz pokazać im swoja hodowlę.
Stoisko PROW podczas Mixera Regionalnego
W weekend 8-9 września, ul. Piotrkowska w Łodzi gościła mieszkańców województwa łódzkiego podczas kolejnej edycji Mixera Regionalnego. Wystawcy z całego regionu prezentowali to, co najpiękniejsze w Łódzkiem. Można było poczuć różnorodność, smak, klimat miast i wsi regionu.
Do odwiedzenia naszego województwa zachęcali wystawcy, w tym koła gospodyń wiejskich, lokalne grupy działania, zespoły folklorystyczne, lokalni artyści, właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele gmin i powiatów, stowarzyszenia, organizacje pozarządowe i instytucje kultury. Można było zapoznać się atrakcjami turystycznymi oraz ofertami gospodarstw agroturystycznych, zobaczyć prezentacje prac artystów ludowych, w tym: rzeźby, wycinanki, ceramikę oraz hafty, posmakować lokalnych specjałów, posłuchać artystów ludowych i orkiestr dętych z całego regionu.
Na stoisku promocyjnym PROW 2014-2020, przykłady dobrych praktyk wykorzystania środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na rozwój działalności prezentowały Pani Ewa Nagórska
z Zagrody Artystycznej Stary Sad oraz Pani Anna Bednarczyk z gospodarstwa agroturystycznego Zakościele.
Pani Ewa Nagórska z wełny owieczek wrzosówek wyczarowuje piękne tkaniny, szale, czapki, chusty, ozdoby, a z własnych owoców wytwarza domowe przetwory.
Pani Anna Bednarczyk jest miłośniczką lawendy, na bazie której wytwarza aromatyczne mydełka, sole do kąpieli, ciasteczka, domowe przetwory oraz ułatwiające zasypianie poduszki.
Ponadto wszyscy odwiedzający nasze stoisko mogli pozyskać informacje na temat możliwości uzyskania wsparcia ze środków unijnych na realizację projektów na terenach wiejskich oraz zasad wypełniania i przygotowania dokumentów aplikacyjnych, a także otrzymać ulotki i materiały promujące PROW 2014-2020.
8 września staruje Mixer Regionalny 2018
Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców województwa łódzkiego na kolejną odsłonę największej imprezy promującej Łódzkie - Mixer Regionalny Łódzkie 2018.
W dniach 8-9 września, na ul. Piotrkowskiej w Łodzi będzie można poczuć klimat i różnorodność miast i wsi województwa łódzkiego. Mixer będzie gościł ponad 100 wystawców z całego regionu, w tym koła gospodyń wiejskich, lokalne grupy działania, zespoły folklorystyczne, lokalnych artystów, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, przedstawicieli gmin i powiatów, regionów partnerskich.
Na naszym stoisku promocyjnym będzie można podziwiać wyroby rękodzieła artystycznego twórczyni ludowej z terenu województwa łódzkiego oraz pozyskać informacje na temat warunków uzyskania wsparcia na realizację projektów w ramach PROW 2014-2020.
Więcej informacji o atrakcjach czekających podczas imprezy na stronie www.mixer.lodzkie.pl