Weekend pod znakiem ekologicznej i naturalnej żywności
W miniony weekend 13-15.10.2017 r. do Łodzi zjechali przedsiębiorcy oraz przedstawiciele branży biożywności i produktów ekologicznych. To wszystko za sprawą odbywających się Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD.
Udział w targach, to doskonała okazja do poznania oferty polskich i zagranicznych producentów, dystrybutorów ekologicznych produktów oraz obserwacji pojawiających się na rynku trendów i nowości, a także do nawiązania szerokich kontaktów biznesowych. Tegoroczna edycja przyciągnęła blisko 350 wystawców z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Niemiec, Litwy, Białorusi, Szwecji czy Ukrainy. Targom towarzyszyło wiele wydarzeń, skierowanych do miłośników bioproduktów i zdrowego stylu życia, tj. spotkania branżowe, pokazy i konkursy kulinarne, porady i konsultacje z ekspertami, degustacje produktów ekologicznych.
Pierwszego dnia targów, producenci tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego rywalizowali w konkursie „Tygiel Smaków”, organizowanym przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszonych zostało ponad 50 produktów, wytwarzanych tradycyjnymi metodami.
Podczas targów nie zabrakło również stoiska promocyjnego zorganizowanego przez JR KSOW WŁ na którym wszyscy zainteresowani uzyskaniem wsparcia ze środków unijnych na realizację projektów na terenach wiejskich, mogli znaleźć informacje na temat zakresu możliwego dofinansowania. Zwiedzający targi mogli również otrzymać publikacje i materiały poświęcone PROW 2014-2020.