Finał konkursu „Z pasją do gastronomii”
wtorek, 17 grudnia 2024Chleb żytni z burakami, bułki preclowe czy torty z białą czekoladą, chrupką i kwiatem z papieru ryżowego - to tylko kilka z produktów przygotowanych podczas finału konkursu „Z pasją do gastronomii”, w którym wzięli udział kucharze, piekarze i cukiernicy - uczniowie szkół zawodowych z całego województwa. O tym, kto zdobył tytuł master szefa gastronomii w Łódzkiem dowiemy się już 11 grudnia.
W finale zmierzyło się 18 przyszłych kucharzy, piekarzy, wędliniarzy i cukierników z Łodzi, Rawy Mazowieckiej, Tomaszowa Mazowieckiego i Wolborza. Rywalizowali ze sobą w 3 kategoriach, a ich zadanie polegało na przygotowaniu w ciągu 90 minut konkretnego produktu, ale według indywidualnego przepisu. A to wszystko pod bacznym okiem ekspertów.
Finał został zorganizowany w popularnym „Gastronomiku” w Łodzi. Tu, w szkolnej pracowni młodzież wyrabiała ciasto, piekła i gotowała, a także dekorowała swoje konkursowe propozycje.
Jako pierwsi przy kuchennym blacie stanęli piekarze. Ich zadanie polegało na wykonaniu chleba żytniego na zakwasie i sześciu bułek według własnego przepisu. Patrycja Walencka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi upiekła chleb żytni z burakiem, na jogurcie greckim z dodatkiem ziaren. Jej koleżanka, Natalia Pintera, chleb z suszoną śliwką i bułki preclowe. W przygotowaniu przepisów pomagały im nauczycielka oraz Internet. – Zmieniałyśmy przepisy znanych osób, tak, żeby były smaczne – zdradza Patrycja.
Jury nie zdradza wyników swojej pracy, ale Małgorzata Kaplicka, która oceniała przyszłych piekarzy, przyznaje, że wszystkie wypieki były bardzo smaczne. - Oceniając pracę uczestników zwracaliśmy uwagę przede wszystkim na smak, wygląd i pomysłowość, ale także na to jak pracowali – mówi. Jak dodaje, podczas konkursu sama wiele nauczyła się od młodzieży. – Poznałam nowe metody, jak np. zaparzanie bułek wodą z solą.
Drugą konkurencja była dla cukierników. Musieli złożyć i ozdobić tort o średnicy 20 cm, a także wykonać i ozdobić dwa rodzaje babeczek. Tempo pracy było jak w telewizyjnych programach kulinarnych - młodzież biegała miedzy swoimi stanowiskami pracy, a stołami m.in. z robotami kuchennymi i dodatkami, których użyli do dekoracji swoich słodkości. Efektem były przepięknie ozdobione torty i babeczki.
- Dzisiaj stawiam na stonowaną dekorację, w jasnych kolorach – mówi Adam Toczek, uczeń Zespołu Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej im. Mikołaja Kopernika w Rawie Mazowieckiej. Podczas finału przygotował krem z białej i ciemnej czekolady z żelką wiśniową oraz migdałową chrupką. – To mój pomysł, interesuję się tym i dużo oglądam programów na You Tube. Myślę, że w cukiernictwie liczy się zarówno smak, jak i wygląd, bo jak coś źle wygląda, to tego nie chcemy jeść – dodaje.
Jako ostatni swoje umiejętności pokazali uczniowie szkół zawodowych o specjalności kucharz-wędliniarz. Ich zadanie polegało na przygotowaniu białej kiełbasy parzonej oraz deski wędlin.
O tym, kto zdaniem jury najlepiej wykonał konkursowe zadania, dowiemy się już 11 grudnia. Tego dnia, w Zespole Szkół Nowoczesnych Technologii w Łodzi obędzie się gala, podczas której najlepsi kucharze odbiorą nagrody. Częścią wydarzenia będzie też pokaz kulinarny, którego gwiazdą będzie Daria Ładocha.
Konkurs jest częścią projektu realizowanego przez Departament Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego „Zbudowanie systemu koordynacji Lifelong Learning” (LLL), który zakłada ciągłe – bez względu na wiek i wykształcenie – uczenie się i zdobywanie nowych umiejętności.
kw