Kolejna edycja konkursu Tygiel Smaków
poniedziałek, 6 października 2014
Odbyła się kolejna edycja konkursu Tygiel Smaków
Podczas pierwszego dnia Targów NATURA FOOD 2014 już po raz siódmy Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Wydarzenie odbyło się w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi.
Konkurs zorganizowany został w ramach projektu „Kreowanie marki łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu – część II”, dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
W konkursie udział wzięło 37 producentów żywności wysokiej jakości z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszone produkty reprezentowały 6 z 6 określonych w regulaminie kategorii. Każdy z producentów zgodnie z regulaminem konkursu zgłosił do konkursu 1 produkt.
Zgłoszone produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
Każdy członek Komisji mógł przyznać każdemu produktowi od 0 do 5 punktów za każde kryterium. Produkt mógł otrzymać maksymalnie 25 punktów (maksymalnie 5 punktów x 5 kryteriów). Łączna suma przyznanych przez wszystkich Członków Komisji punktów danemu produktowi stanowiła ocenę końcową tego produktu.
Produkty z Województwa Łódzkiego nominowane
do konkursu TYGIEL SMAKÓW 2014:
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne
Masarnia z ubojnią Alina Kowalska za salceson domowy
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Przetwórstwo Owoców i Warzyw „DROS” s.j. za śliwkę na occie jabłkowym z goździkami
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ozorkowie za chleb klasztorny
W kategorii gotowe dania i potrawy
Anna Dąbrowska KGW Charłupia Mała za kluski łyżką kładzione
z Charłupi Małej
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Grażyna Wiatr za sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawkami
W kategorii inne produkty
Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie za masło ekstra
z Głuchowa
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2014
otrzymał produkt:
karczek babuni
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku
W trakcie wydarzenia odbyła się także kolejna edycja konkursu Tradycyjne Smaki Regionu.
Receptury zgłoszone przez zespoły zostały ocenione przez Jury składające się z autorytetów kulinarnych, szefów kuchni, mających doświadczenie w pracach jury konkursów kulinarnych.
Wyniki konkursu podane przez Jury przedstawiają się następująco:
1. Dorota Piecyk i Kamila Pluskwa
Danie główne: Pierożki z gęsiną podane z karmelizowaną gruszką i sosem z owoców leśnych.
Przystawka: Befsztyk tatarski na runie leśnym.
2. Krzysztof Wlazło i Mateusz Sobczak
Danie główne: Pieczona gęś owsiana marynowana w powidłach śliwkowych, majeranku i tymianku podana na puree z dyni z jabłkami i leśnym sosem
Przystawka: Kozi ser z Eufeminowa w łowickich powidłach śliwkowych z orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie z Doliny rzeki Mrogi, chipsem z wędzonki szadkowskiej, rosą leśnego sosu, puszystą pianą na bukiecie sałat
3 .Magdalena Ekiel i Sylwia Wiśniewska
Danie główne: Gęsie piersi nadziewane serem kozim w sosie śliwkowo – chrzanowym w towarzystwie jabłkowej kaszy i glazurowanej miodem kiszonej kapusty.
Przystawka: „Pawie oko” z farszem z kaszanki i kiszonego ogórka z „łuskanym sosem”
4. Daniel Borkowski i Justyna Wirowska
Danie główne: : Gęś owsiana z Bogusławic w marynacie z tradycyjnych produktów podana z kokilką pełną kaszy gryczanej z pomidorkami suszonymi oraz ogóreczkami diabelsko dobrymi i sosem piwno-miodowym
Przystawka: Roladki z szynki cygańskiej z twarogiem wędzonym, burakiem, ogóreczkiem diabelsko dobrym w akompaniamencie roszponki podane z grzanką i sosem chrzanowym
5. Milena Fidelus i Katarzyna Fijałkowska
Danie główne: Polędwica zapiekana w boczku wędzonym z puree ziemniaczano-buraczanym, sosie z powideł śliwkowych łowickich oraz karmelizowaną marchwią.
Przystawka: Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną, gorgonzolą i orzechami.
6. Paulina Kopera i Karolina Adamczyk
Danie główne: Pierś z gęsi owsianej podana z sosem cytrusowo- śliwkowym i uszkami z jabłkiem.
Przystawka: Roladka z szynki wieluńskiej z lagi z kozim serem i szparagami podana na sosie holenderskim z grzanką.
7. Julita Walczak i Justyna Zardzawiecka
Danie główne: Trójkąt tarty z kaszanki i ogórka kwaszonego spod wielunia, obłożonej serem żółtym z kminkiem okraszony kawałkami karczka pieczonego z białej góry z dodatkiem chrupiących liści winogron, podany w towarzystwie sosu musztardowego dosładzanego miodem z doliny rzeki mrogi.
Przystawka: Krajanka z duetów chlebów żytnich, przekładana pastą z tradycyjnego chleba sera twarogowego i masą z powideł śliwkowych łowickich podaną na lustrze aksamitnego sosu śliwkowo – cynamonowo – miodowego.
8. Łukasz Panek i Kuba Osyda
Danie główne: Rozmarynowa gęsina na zielonej fasoli.
Przystawka: Mus z koziego sera okryty szynką z sosem porzeczkowym
9. Aleksandra Antosiak i Marta Nowak
Danie główne: Rolada z gęsi owsianej z musem z drobiowym i szynką wieluńską , podana na dyniowym purée w towarzystwie karmelizowanych jabłek i sosu piwno-jabłkowego z cynamonową nutą.
Przystawka: Sakiewka z szynki faszerowana "pijaną" kaszanką na postumencie twarożkowo – szczawiowym wolno płynąca po sosie malinowo - truskawkowym w otoczeniu czarnej ziemi z tomaszowskich obwarzanków.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!
Podczas pierwszego dnia Targów NATURA FOOD 2014 już po raz siódmy Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Wydarzenie odbyło się w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi.
Konkurs zorganizowany został w ramach projektu „Kreowanie marki łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu – część II”, dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
W konkursie udział wzięło 37 producentów żywności wysokiej jakości z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszone produkty reprezentowały 6 z 6 określonych w regulaminie kategorii. Każdy z producentów zgodnie z regulaminem konkursu zgłosił do konkursu 1 produkt.
Zgłoszone produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
Każdy członek Komisji mógł przyznać każdemu produktowi od 0 do 5 punktów za każde kryterium. Produkt mógł otrzymać maksymalnie 25 punktów (maksymalnie 5 punktów x 5 kryteriów). Łączna suma przyznanych przez wszystkich Członków Komisji punktów danemu produktowi stanowiła ocenę końcową tego produktu.
Produkty z Województwa Łódzkiego nominowane
do konkursu TYGIEL SMAKÓW 2014:
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne
Masarnia z ubojnią Alina Kowalska za salceson domowy
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
Przetwórstwo Owoców i Warzyw „DROS” s.j. za śliwkę na occie jabłkowym z goździkami
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ozorkowie za chleb klasztorny
W kategorii gotowe dania i potrawy
Anna Dąbrowska KGW Charłupia Mała za kluski łyżką kładzione
z Charłupi Małej
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
Grażyna Wiatr za sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawkami
W kategorii inne produkty
Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie za masło ekstra
z Głuchowa
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2014
otrzymał produkt:
karczek babuni
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku
W trakcie wydarzenia odbyła się także kolejna edycja konkursu Tradycyjne Smaki Regionu.
Receptury zgłoszone przez zespoły zostały ocenione przez Jury składające się z autorytetów kulinarnych, szefów kuchni, mających doświadczenie w pracach jury konkursów kulinarnych.
Wyniki konkursu podane przez Jury przedstawiają się następująco:
1. Dorota Piecyk i Kamila Pluskwa
Danie główne: Pierożki z gęsiną podane z karmelizowaną gruszką i sosem z owoców leśnych.
Przystawka: Befsztyk tatarski na runie leśnym.
2. Krzysztof Wlazło i Mateusz Sobczak
Danie główne: Pieczona gęś owsiana marynowana w powidłach śliwkowych, majeranku i tymianku podana na puree z dyni z jabłkami i leśnym sosem
Przystawka: Kozi ser z Eufeminowa w łowickich powidłach śliwkowych z orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie z Doliny rzeki Mrogi, chipsem z wędzonki szadkowskiej, rosą leśnego sosu, puszystą pianą na bukiecie sałat
3 .Magdalena Ekiel i Sylwia Wiśniewska
Danie główne: Gęsie piersi nadziewane serem kozim w sosie śliwkowo – chrzanowym w towarzystwie jabłkowej kaszy i glazurowanej miodem kiszonej kapusty.
Przystawka: „Pawie oko” z farszem z kaszanki i kiszonego ogórka z „łuskanym sosem”
4. Daniel Borkowski i Justyna Wirowska
Danie główne: : Gęś owsiana z Bogusławic w marynacie z tradycyjnych produktów podana z kokilką pełną kaszy gryczanej z pomidorkami suszonymi oraz ogóreczkami diabelsko dobrymi i sosem piwno-miodowym
Przystawka: Roladki z szynki cygańskiej z twarogiem wędzonym, burakiem, ogóreczkiem diabelsko dobrym w akompaniamencie roszponki podane z grzanką i sosem chrzanowym
5. Milena Fidelus i Katarzyna Fijałkowska
Danie główne: Polędwica zapiekana w boczku wędzonym z puree ziemniaczano-buraczanym, sosie z powideł śliwkowych łowickich oraz karmelizowaną marchwią.
Przystawka: Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną, gorgonzolą i orzechami.
6. Paulina Kopera i Karolina Adamczyk
Danie główne: Pierś z gęsi owsianej podana z sosem cytrusowo- śliwkowym i uszkami z jabłkiem.
Przystawka: Roladka z szynki wieluńskiej z lagi z kozim serem i szparagami podana na sosie holenderskim z grzanką.
7. Julita Walczak i Justyna Zardzawiecka
Danie główne: Trójkąt tarty z kaszanki i ogórka kwaszonego spod wielunia, obłożonej serem żółtym z kminkiem okraszony kawałkami karczka pieczonego z białej góry z dodatkiem chrupiących liści winogron, podany w towarzystwie sosu musztardowego dosładzanego miodem z doliny rzeki mrogi.
Przystawka: Krajanka z duetów chlebów żytnich, przekładana pastą z tradycyjnego chleba sera twarogowego i masą z powideł śliwkowych łowickich podaną na lustrze aksamitnego sosu śliwkowo – cynamonowo – miodowego.
8. Łukasz Panek i Kuba Osyda
Danie główne: Rozmarynowa gęsina na zielonej fasoli.
Przystawka: Mus z koziego sera okryty szynką z sosem porzeczkowym
9. Aleksandra Antosiak i Marta Nowak
Danie główne: Rolada z gęsi owsianej z musem z drobiowym i szynką wieluńską , podana na dyniowym purée w towarzystwie karmelizowanych jabłek i sosu piwno-jabłkowego z cynamonową nutą.
Przystawka: Sakiewka z szynki faszerowana "pijaną" kaszanką na postumencie twarożkowo – szczawiowym wolno płynąca po sosie malinowo - truskawkowym w otoczeniu czarnej ziemi z tomaszowskich obwarzanków.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
oraz z budżetu samorządu województwa łódzkiego
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/kolejna-edycja-konkursu-tygiel-smak%c3%b3w#sigProId42629f5d10
https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/kolejna-edycja-konkursu-tygiel-smak%c3%b3w#sigProId42629f5d10