Łódzkie w Mediolanie
czwartek, 11 czerwca 2015
Na Wystawie Światowej EXPO 2015 w Mediolanie Łódzkiepromuje nie tylko czołowe produkty z branży spożywczej. Zwiedzający mają też okazję brać udział w pokazach mody czołowych łódzkich projektantów takich jak Patrycja Plesiak i Bezale by Bjorn. Prezentujemy również dorobek rodzimych firm, m.in. Tudor, Sesto Senso, Konrad czy Jubistyl.
Podczas Tygodnia Województwa Łódzkiego prezentowane są najważniejsze atuty regionu: centralne położenie, potencjał gospodarczy i naukowy, prężnie rozwijający się przemysł, a także oferta kulturalna oraz turystyczna. – Pokazujemy również nasze lokalne specjały: truskawki i jabłka – mówi marszałek Witold Stępień. – Truskawki, bo łódzkie w tym roku wyprawi im krajowe święto, a jabłka, bo razem z województwem mazowieckim jesteśmy największym europejskim zagłębiem tego owocu.
W myśl hasła przewodniego tegorocznej Wystawy Światowej EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, Województwo Łódzkie poprzez swoją ekspozycję pokazuje region jako krainę zdrowej żywności oraz znakomitej kuchni. Odwiedzający Pawilon Polski mają okazję skosztować Truskawki Buczkowskiej, cydru z Dobronia, soków z Kałęczewa, tradycyjnych przetworów czy dań kuchni molekularnej w ramach pokazu „Technologia Smaku”.
Drugim tematem Tygodnia Łódzkiego jest wspomniana już moda. W Pawilonie Polskim zaaranżowana jest strefa „Fashion Eaters” oraz show room. Zwiedzający mają też okazję brać udział w pokazach mody czołowych łódzkich projektantów takich jak Patrycja Plesiak i Bezale by Bjorn. Prezentujemy również dorobek rodzimych firm, m.in. Tudor, Sesto Senso, Konrad czy Jubistyl.
Zwiedzający mogą zapoznać się również z projektowym dorobkiem Izabeli Jurczyk , której projekty nagradzane są na światowych konkursach Dizajnu .
Uzupełnieniem wystawy są specjalnie wykonane na tę okazję metalowo -papierowe drzewa, wzbudzające ogromne zainteresowanie gości Expo.
Podczas Tygodnia Województwa Łódzkiego prezentowane są najważniejsze atuty regionu: centralne położenie, potencjał gospodarczy i naukowy, prężnie rozwijający się przemysł, a także oferta kulturalna oraz turystyczna. – Pokazujemy również nasze lokalne specjały: truskawki i jabłka – mówi marszałek Witold Stępień. – Truskawki, bo łódzkie w tym roku wyprawi im krajowe święto, a jabłka, bo razem z województwem mazowieckim jesteśmy największym europejskim zagłębiem tego owocu.
W myśl hasła przewodniego tegorocznej Wystawy Światowej EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, Województwo Łódzkie poprzez swoją ekspozycję pokazuje region jako krainę zdrowej żywności oraz znakomitej kuchni. Odwiedzający Pawilon Polski mają okazję skosztować Truskawki Buczkowskiej, cydru z Dobronia, soków z Kałęczewa, tradycyjnych przetworów czy dań kuchni molekularnej w ramach pokazu „Technologia Smaku”.
Drugim tematem Tygodnia Łódzkiego jest wspomniana już moda. W Pawilonie Polskim zaaranżowana jest strefa „Fashion Eaters” oraz show room. Zwiedzający mają też okazję brać udział w pokazach mody czołowych łódzkich projektantów takich jak Patrycja Plesiak i Bezale by Bjorn. Prezentujemy również dorobek rodzimych firm, m.in. Tudor, Sesto Senso, Konrad czy Jubistyl.
Zwiedzający mogą zapoznać się również z projektowym dorobkiem Izabeli Jurczyk , której projekty nagradzane są na światowych konkursach Dizajnu .
Uzupełnieniem wystawy są specjalnie wykonane na tę okazję metalowo -papierowe drzewa, wzbudzające ogromne zainteresowanie gości Expo.
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/%c5%82%c3%b3dzkie-w-mediolanie#sigProId7621a30442
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna/aktualnosci/%c5%82%c3%b3dzkie-w-mediolanie#sigProId7621a30442