Natura Food 2020 w Atlas Arenie

piątek, 2 października 2020

Przepis na kwas chlebowy ma już kilkadziesiąt lat, nadwarciański chrzan jest nie zdobycia w sklepie, a przetwory firmy Dros, korzeniami sięgają pewnego młynarza i dębowych beczek… Największe w Polsce targi prezentujące produkty tradycyjne Natura Food zagościły po raz trzynasty w łódzkiej Atlas Arenie.

– Trudno się nie cieszyć, widząc tylu wystawców, mimo trwającej pandemii – mówi Andrzej Górczyński, członek Zarządu Województwa Łódzkiego. –  A dlaczego Łódź i Łódzkie? Ponieważ jesteśmy regionem rolników i regionem, w którym rosną jedne z największych sadów w Polsce i Europie, produkujemy doskonałą żywność. Jesteśmy tu, żeby ją promować.

Łódzkie było jednym z trzech województw obok lubelskiego i kujawsko-pomorskiego, które prezentowało podczas targów zdrową i tradycyjną żywność. Od piątku do niedzieli – czyli od 2 do 4 października łódzkie kusi przy ul. Bandurskiego: kwasem chlebowym, którego tradycja sięga jeszcze przedwojennych czasów, znakomitymi przetworami z warzyw, inspirowanymi tradycyjną metodą robienia ogórków kiszonych w beczce dębowej, sokiem z buraków z delikatnym dodatkiem m.in. soku z wiśni czy chrzanem z dodatkiem czarnej porzeczki, którego tajemnica jest pilnie strzeżona.

Łódzkie stanęło na wysokości zadania. A samo stoisko z tradycyjnymi przetworami organizował Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska wspólnie z Departamentem Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.

MAP/fot. Adam Staśkiewicz