Nadzieja dla chorych na nowotwór jelita grubego

środa, 26 marca 2025

Czy kakao, karob i żołędzie mogą pomóc chorym onkologicznie? Naukowcy z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi udowodnili, że tak. Wyniki ich przełomowych  badań, opublikowane w renomowanym czasopiśmie „Food Chemistry”, zdobyły nagrodę w konkursie ogłoszonym przez rektorów obu uczelni.

Interdyscyplinarny zespół badawczy skupił się na melanoidynach z ziaren kakaowych, karobu i żołędzi. Melanoidyny to polimery powstające w żywności poddanej procesom termicznym, takim jak prażenie kawy czy wypiek chleba. Celem badań było określenie zależności między strukturą melanoidyn a ich aktywnością antyoksydacyjną, przeciwzapalną i cytotoksyczną wobec komórek ludzkiego raka okrężnicy.

- Opracowaliśmy metodę izolacji melanoidyn z prażonych ziaren kakaowych, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Przeprowadziłyśmy badania ich składu chemicznego i struktury. Wyniki pokazują, że melanoidyny z tych roślin mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz zawierają bioaktywne związki fenolowe uwalniające się podczas trawienia, które mogą zapobiegać nowotworom. Wszystkie badane melanoidyny wykazywały aktywność cytotoksyczną wobec komórek raka jelita grubego, zależną od ich stężenia i czasu. Najsilniejsze działanie miały melanoidyny z prażonych żołędzi dębu czerwonego - tłumaczy dr hab. inż. Joanna Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Politechniki Łódzkiej, która kierowała zespołem badawczym.

Autorami nagrodzonego artykułu są oprócz Joanny Oracz (na zdjęciu) naukowcy Politechniki Łódzkiej: dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek i prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz, oraz Uniwersytetu medycznego - prof. dr hab. n. med. Urszula Lewandowska, dr n. med. Katarzyna Owczarek (Uniwerytet Medyczny), oraz lekarz Miłosz Caban. To szczególne osiągnięcie naukowe, ponieważ dotychczas nie pojawiły się informacje na temat możliwego działania cytotoksycznego melanoidyn z prażonych ziaren kakaowych, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Badania łódzkich naukowców otwierają nowe perspektywy w walce z nowotworami jelita grubego.

Fot. Marcin Szmidt