Konkurs na najlepszy produkt tradycyjny regionu łódzkiego „Tygiel Smaków” rozstrzygnięty
piątek, 18 października 2019
Dziś (18 października) rozpoczęło się największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej - XII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO.
Patronat honorowy nad targami objął marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber. W tegorocznej edycji NATURA FOOD i beECO bierze udział ponad 300 firm z Polski i zagranicy - producentów, przetwórców, eksporterów żywności wysokiej jakości. Jak co roku targom towarzyszy szereg spotkań branżowych.
- To ważne wydarzenie, bo dotyczy zdrowego stylu życia, którego istotną częścią jest zdrowe odżywanie – mówił podczas oficjalnego otwarcia targów Andrzej Górczyński, członek Zarządu Województwa Łódzkiego. – Nasz region słynie ze zdrowej żywności wysokiej jakości. W jej wytwarzaniu przodują małe miejscowości. Ważne jest, by te zdrowe, ekologiczne produkty promować w dużych miastach.
Targi NATURA FOOD to także konkursy, mające na celu wyłonienie najlepszych producentów i produktów prezentowanych podczas imprezy. Pierwszego dnia targów (w piątek 18 października) poznaliśmy laureatów konkursu o „Złoty Medal NATURA FOOD” oraz „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2019” wybierane przez Ministerstwo Rolnictwa. Rozstrzygnięty został także prestiżowy konkurs na najlepszy produkt tradycyjny regionu łódzkiego „Tygiel Smaków”.
Konkurs „Tygiel Smaków” już po raz dwunasty zorganizował Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 42 producentów, którzy głosili 66 produktów w 7 kategoriach. Produkty oceniało jury, w którego składzie byli, między innymi, Andrzej Górczyński i Karolina Bielawska, Miss Polonia Województwa Łódzkiego. Jurorzy brali pod uwagę pierwsze wrażenie, walory smakowe, opis produktu, nazwę i użyte surowce.
„Tyglem Smaków” został nagrodzony sok wiśniowy z Wiatrowego Sadu Grażyny Wiatr.
- To stuprocentowy sok ze starej odmiany wiśni, które rosną w naszych sadach - zdradza Grażyna Wiatr. – Tłoczymy go na zimno, a potem pasteryzujemy w temperaturze osiemdziesięciu stopni. Nagroda jest dla nas zaszczytem, pomoże nam też w promocji naszych soków.
Wyróżnienia w poszczególnych kategoriach zdobyli:
mięso świeże oraz produkty mięsne – szynka brzozowiecka - firmy „Rol-Gaz” W.K. Świeszczyńscy
orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce – zielony pomidor z wanilią - firmy Zakrętka Marty Kałuży
wyroby piekarnicze i cukiernicze – chleb żytni z mlekiem - P.P.H.U Agnieszka Gajda-Sokołowska
gotowe dania i przyprawy – kacze udka z Głowna - firmy Kowal Aleksandry Kowalskiej
napoje alkoholowe i bezalkoholowe – bio syrop z pigwowca słodzony cukrem trzcinowym – Tłoczni Soków Owocowych Vero Dariusza Kuny
sery i inne produkty mleczne – ser twarogowy - OSM Wart-Milk
inne produkty – miód łąkowy - z Pasieki w Lipce Dariusza Serafińskiego
Targi NATURA FOOD i beECO potrwają do niedzieli 20 października.
aa
Patronat honorowy nad targami objął marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber. W tegorocznej edycji NATURA FOOD i beECO bierze udział ponad 300 firm z Polski i zagranicy - producentów, przetwórców, eksporterów żywności wysokiej jakości. Jak co roku targom towarzyszy szereg spotkań branżowych.
- To ważne wydarzenie, bo dotyczy zdrowego stylu życia, którego istotną częścią jest zdrowe odżywanie – mówił podczas oficjalnego otwarcia targów Andrzej Górczyński, członek Zarządu Województwa Łódzkiego. – Nasz region słynie ze zdrowej żywności wysokiej jakości. W jej wytwarzaniu przodują małe miejscowości. Ważne jest, by te zdrowe, ekologiczne produkty promować w dużych miastach.
Targi NATURA FOOD to także konkursy, mające na celu wyłonienie najlepszych producentów i produktów prezentowanych podczas imprezy. Pierwszego dnia targów (w piątek 18 października) poznaliśmy laureatów konkursu o „Złoty Medal NATURA FOOD” oraz „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2019” wybierane przez Ministerstwo Rolnictwa. Rozstrzygnięty został także prestiżowy konkurs na najlepszy produkt tradycyjny regionu łódzkiego „Tygiel Smaków”.
Konkurs „Tygiel Smaków” już po raz dwunasty zorganizował Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 42 producentów, którzy głosili 66 produktów w 7 kategoriach. Produkty oceniało jury, w którego składzie byli, między innymi, Andrzej Górczyński i Karolina Bielawska, Miss Polonia Województwa Łódzkiego. Jurorzy brali pod uwagę pierwsze wrażenie, walory smakowe, opis produktu, nazwę i użyte surowce.
„Tyglem Smaków” został nagrodzony sok wiśniowy z Wiatrowego Sadu Grażyny Wiatr.
- To stuprocentowy sok ze starej odmiany wiśni, które rosną w naszych sadach - zdradza Grażyna Wiatr. – Tłoczymy go na zimno, a potem pasteryzujemy w temperaturze osiemdziesięciu stopni. Nagroda jest dla nas zaszczytem, pomoże nam też w promocji naszych soków.
Wyróżnienia w poszczególnych kategoriach zdobyli:
mięso świeże oraz produkty mięsne – szynka brzozowiecka - firmy „Rol-Gaz” W.K. Świeszczyńscy
orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce – zielony pomidor z wanilią - firmy Zakrętka Marty Kałuży
wyroby piekarnicze i cukiernicze – chleb żytni z mlekiem - P.P.H.U Agnieszka Gajda-Sokołowska
gotowe dania i przyprawy – kacze udka z Głowna - firmy Kowal Aleksandry Kowalskiej
napoje alkoholowe i bezalkoholowe – bio syrop z pigwowca słodzony cukrem trzcinowym – Tłoczni Soków Owocowych Vero Dariusza Kuny
sery i inne produkty mleczne – ser twarogowy - OSM Wart-Milk
inne produkty – miód łąkowy - z Pasieki w Lipce Dariusza Serafińskiego
Targi NATURA FOOD i beECO potrwają do niedzieli 20 października.
aa