Turystyczne szlaki przez Łódź prowadzą
piątek, 21 lutego 2014
Marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, wicemarszałek Artur Bagieński, członek zarządu województwa Marcin Bugajski oraz przewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego Marek Mazur uczestniczyli w inauguracji, organizowanych już po raz dwudziesty, Targów Regiony Turystyczne NA STYKU KULTUR.
Marszałek Stępień – występując jako gospodarz województwa, a zarazem szef regionu partnerskiego tegorocznych targów – podkreślił znaczenie łódzkiej imprezy dla rozwoju turystyki lokalnej i krajowej. Zaakcentował także, że jest to okazja do prezentacji regionów, a zarazem platforma nawiązywania przyjaznych kontaktów – także międzynarodowych – co w świetle ostatnich, dramatycznych wydarzeń za naszą wschodnią granicą ma szczególne znaczenie.
Podczas trzydniowych targów ponad 140 wystawców z Polski i zagranicy prezentuje swoją ofertę mieszkańcom Łodzi i województwa łódzkiego. Jak co roku wśród wystawców są instytucje samorządowe i lokalne, organizacje turystyczne, uzdrowiska i sanatoria, ośrodki SPA, obiekty turystyczne i noclegowe, a także organizatorzy agroturystyki.
Regionem partnerskim tegorocznej edycji targów jest województwo łódzkie, a motywem przewodnim wydarzenia jest, zyskująca na popularności, turystyka konna. Znalazło to odzwierciedlenie podczas kilkugodzinnej prezentację zatytułowanej „Dobre praktyki w turystyce konnej”. Była to okazja do zapoznania się z ośrodkami jeździeckimi i stadninami, prezentującymi swoją ofertę pod hasłem „Końska dawka przygody”, a zarazem poznania najdłuższego szlaku konnego w Europie, oplatającego nasze województwo.
Pierwszego dnia targów rozstrzygnięto także wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności. W szesnastej już edycji w regionie łódzkim zwyciężyli:
- kategoria „sery i inne produkty mleczne” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Łask za ser Łasdamer
- „mięso świeże oraz produkty mięsne” – Ubojnia Drobiu Piórkowscy za kiełbasę drobiową parzoną
- warzywa i owoce (przetworzone i nie) – Hektor SA za paprykę konserwową w miodzie wielokwiatowym
- wyroby piekarnicze i cukiernicze – GS Samopomoc Chłopska Ozorków za bułkę szpinakową
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) – Eko-Natura za kwas chlebowy tradycyjny
- inne produkty – Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Łukasz Gładys za miód lipowy kremowany.
Przyznano także nagrodę Innowacyjny producent Żywności. Statuetkę otrzymał prezes firmy Pieczarka Centrum Sp. z o.o. – Dariusz Wychowałek – za pieczarkę panierowaną.
(m, al)
Marszałek Stępień – występując jako gospodarz województwa, a zarazem szef regionu partnerskiego tegorocznych targów – podkreślił znaczenie łódzkiej imprezy dla rozwoju turystyki lokalnej i krajowej. Zaakcentował także, że jest to okazja do prezentacji regionów, a zarazem platforma nawiązywania przyjaznych kontaktów – także międzynarodowych – co w świetle ostatnich, dramatycznych wydarzeń za naszą wschodnią granicą ma szczególne znaczenie.
Podczas trzydniowych targów ponad 140 wystawców z Polski i zagranicy prezentuje swoją ofertę mieszkańcom Łodzi i województwa łódzkiego. Jak co roku wśród wystawców są instytucje samorządowe i lokalne, organizacje turystyczne, uzdrowiska i sanatoria, ośrodki SPA, obiekty turystyczne i noclegowe, a także organizatorzy agroturystyki.
Regionem partnerskim tegorocznej edycji targów jest województwo łódzkie, a motywem przewodnim wydarzenia jest, zyskująca na popularności, turystyka konna. Znalazło to odzwierciedlenie podczas kilkugodzinnej prezentację zatytułowanej „Dobre praktyki w turystyce konnej”. Była to okazja do zapoznania się z ośrodkami jeździeckimi i stadninami, prezentującymi swoją ofertę pod hasłem „Końska dawka przygody”, a zarazem poznania najdłuższego szlaku konnego w Europie, oplatającego nasze województwo.
Pierwszego dnia targów rozstrzygnięto także wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności. W szesnastej już edycji w regionie łódzkim zwyciężyli:
- kategoria „sery i inne produkty mleczne” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Łask za ser Łasdamer
- „mięso świeże oraz produkty mięsne” – Ubojnia Drobiu Piórkowscy za kiełbasę drobiową parzoną
- warzywa i owoce (przetworzone i nie) – Hektor SA za paprykę konserwową w miodzie wielokwiatowym
- wyroby piekarnicze i cukiernicze – GS Samopomoc Chłopska Ozorków za bułkę szpinakową
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) – Eko-Natura za kwas chlebowy tradycyjny
- inne produkty – Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Łukasz Gładys za miód lipowy kremowany.
Przyznano także nagrodę Innowacyjny producent Żywności. Statuetkę otrzymał prezes firmy Pieczarka Centrum Sp. z o.o. – Dariusz Wychowałek – za pieczarkę panierowaną.
(m, al)
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna-lodzkie-21/aktualnosci/turystyczne-szlaki-przez-%c5%82%c3%b3d%c5%ba-prowadz%c4%85#sigProIdf42c7ad081
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna-lodzkie-21/aktualnosci/turystyczne-szlaki-przez-%c5%82%c3%b3d%c5%ba-prowadz%c4%85#sigProIdf42c7ad081