Targi Regionów Turystycznych „Na Styku Kultur”

piątek, 13 marca 2015
Uczestnicząc w inauguracji XXI Targów Regionów Turystycznych „Na Styku Kultur”, marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień zachęcał do poznawania uroków i smaków regionu. Tych pierwszych - przy wykorzystaniu wygodnych środków komunikacji, takich jak Łódzka Kolej Aglomeracyjna i pociągi Przewozów Regionalnych. Tych drugich, kierując się m.in. wynikami, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, rozstrzyganego w czasie targów, wojewódzkiego etapu konkursu Polski Producent Żywności. Kapitule konkursowej przewodniczył wicemarszałek województwa łódzkiego Artur Bagieński.
 
Inaugurację Targów połączono z obchodami jubileuszu 25-lecia powstania Polskiej Izby Turystyki, wręczając podziękowania dla organizacji i firm współpracującym z PIT Oddział Łódzki. Wręczono także certyfikaty  wyróżniającym się punktom informacji turystycznej.
 
Targi Regionów Turystycznych „Na Styku Kultur” z roku na rok zyskują coraz wyższą rangę wśród wystawców i specjalistów z branży oraz turystów. Stały się one też wizytówką Łodzi i województwa. Oczy i podniebienia cieszy ich różnorodność - poczynając od bogatej oferty firm i organizacji turystycznych po stoiska z potrawami regionalnymi, pokazy folkloru, prezentacje walorów różnych regionów Polski oraz najnowsze mapy, foldery i przewodniki.
Jest to także miejsce sumowania doświadczeń firm i organizatorów turystyki, dyskusji o jej rozwoju, planach na przyszłość i wspólnych przedsięwzięciach. W tym roku szczególną rolę odgrywa turystyka rowerowa. Prezentowany jest m.in. – biegnący przez pięć województw - Wschodni Szlak Rowerowy GREEN VELO, liczący ponad 2 tysiące kilometrów.
 
Kapituła Wojewódzkiej XIX edycji konkursu Polski Producent Żywności spośród zgłoszeń 20 producentów z terenu województwa łódzkiego wyłoniła i nominowała do ogólnokrajowego konkursu Polski Producent Żywności 2015:
- w kategorii sery i inne produkty mleczne Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Głuchowie za twaróg pełnotłusty krajanka
- w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne Gminną Spółdzielnię Samopomoc Chłopska w Szadku za golonkę szefa
- w kategorii warzywa i owoce DROS Przetwórstwo Owoców i Warzyw za kapustę kiszoną z żurawiną
- w kategorii wyroby cukiernicze i piekarnicze Zakład Cukierniczy Dybalski za praliny
- w kategorii napoje Tłocznię Soków z owoców i warzyw Wiatrowy Sad za sok jabłkowy z sokiem z werbeny cytrynowej
- w kategorii oleje i tłuszcze Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łasku za masło extra 200 g.
Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego dla Innowacyjnego Producenta Żywności 2015 otrzymał Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Stanisław Katusza za kiełbasę schabową.
Certyfikat „Jakość Tradycja” otrzymało - dla oznaczania nim chleba kurowickiego - P.P.H.U. „Mich-Pol” Michał Woźny w Kurowicach. (m)