Smaki Ziemi Łódzkiej

piątek, 12 czerwca 2015
Niedziela 14 czerwca! Tego dnia warto wybrać się do Manufaktury. Konkretnie na V Jarmark Produktów Regionalnych „Smaki Ziemi Łódzkiej” organizowany przez Urząd Marszałkowski. Będzie folkowo i smakowicie! Początek o godzinie 10.00.
 
Przypomnimy: województwo łódzkie to 168 tys. gospodarstw rolnych. Około trzech tysięcy ich właścicieli zajmuje się przetwórstwem rolno-spożywczym. Pod tą nazwą kryją się m.in. tradycyjne potrawy ludowe, których receptury przekazywane są od wieków z pokolenia na pokolenie. Najlepsze, po przejściu bardzo trudnych „egzaminów kwalifikacyjnych”, trafiają na prestiżową listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście znajdują się 1372 wyroby. 84 pochodzą z naszego województwa.
 
W Manufakturze będzie można kupować te specjały na ponad 30 stoiskach z całego regionu. Wędliny, przetwory, ciasta, miody, chleb na zakwasie… A także dowiedzieć się, co to są np. skuboki  ze śledziami, muncybuły, dusichna znad Mrogi albo plendze kartoflane. Panie z kół gospodyń wiejskich zapraszają o godz. 11.00 do strefy gotowania pod hasłem „Mistrzynie kuchni tradycyjnej w akcji”. Tam pod okiem doświadczonego kucharza Andrzeja Polana przygotują swoje popisowe dania. Zdradzą także przepisy i swoje sekrety. Zaproponują m.in. prażoki z młodą kapustą, kluski z ciućkami i białym serem, cepeliny i żelazne kluski ze skwarkami. Kolejną atrakcją będzie konkurs „Smaczne Łódzkie” na najsmaczniejsze dania regionalne. W tym roku do konkursu „Smaczne Łódzkie” zgłoszono 27 potraw, m.in. lepiki, kaczkę po wróblewsku i królika duszonego w śmietanie. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone wieczorem.
 
O godz. 17.00 w namiocie warsztatowym staną do zawodów dwa Koła Gospodyń Wiejskich. W jednym z tych zespołów swój talent kulinarny zaprezentuje marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień. Jak się dowiedzieliśmy, obiektem rywalizacji będą kluski kładzione. Zespoły muszą w ciągu 30-40 minut przygotować kluski z mleka, mąki i jajek, podać je z okrasą z boczku i cebuli. Gotowe dania skonsumuje publiczność.
 
Ale Jarmark to nie tylko potrawy regionalne. Dla amatorów tańca i śpiewu organizatorzy „Smaków Ziemi Łódzkiej” szykują konkursowy przegląd zespołów „Folk-nuta”. Rozpocznie się o godz. 14.45. Na scenie swoje umiejętności zaprezentują zespoły ludowe, rywalizując o miano najlepszego. A na pamiątkę będzie można kupić dzieła artystów ludowych.

Serdecznie zapraszamy!
(mj)