Regionalne smakuje najlepiej
czwartek, 4 października 2018
Witold Stępień marszałek województwa łódzkiego wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego rozpoczął kampanię promocyjną żywności tradycyjnej pod nazwą „Regionalne smakuje najlepiej”. Jako region jesteśmy jednym z wiodących producentów żywności w skali kraju, w tym też żywności o najwyższej jakości.
W ramach promocji lokalnych producentów marszałek odwiedził Gminną Spółdzielnię Samopomocy w Szadku która zajmuje się produkcją chleba, wypieków, wędlin wieprzowych i garmażu, firmę Klimeko która jest liderem w wyrobie serów oraz wyrobów mlecznych oraz gospodarstwo EcoFarming które wyspecjalizowało się w hodowli przepiórek na mięso oraz jajka.
Oprócz tego marszałek zawitał do gospodarstwa ekologicznego ,,Mrowisko” w Łopatkach które zajmuje się hodowlą doskonałej jakości warzyw i owoców oraz piekarni rodziny Sokołowskich w Stoczkach-Porąbkach której Prawdziwy Chleb można znaleźć nie tylko w naszym województwie ale też w wielu miastach w Polsce.
- Dobre bo łódzkie. Nasz region jest nie tylko piękny turystycznie ale i coraz silniejszy kulinarnie. Akcja ,,Regionalne smakuje najlepiej” to doskonała okazja do tego aby promować nasze lokalne specjały. To część naszej tradycji i element lokalnej tożsamości. Zachęcam do poszukiwania lokalnych produktów które są nie tylko smaczne ale i zdrowe – powiedział Witold Stępień marszałek województwa łódzkiego.
Szczególną gwarancją jakości produktów regionalnych jest znak „Jakość Tradycja” przyznawany tylko najlepszym producentom. Uznawany jest on w całej Unii Europejskiej. Aby uzyskać znak producent musi wykazać się co najmniej 50-letnią tradycyjną recepturą i poddać drobiazgowej procedurze kontroli jakości. Znak nadaje Kapituła Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego złożona z polskich ekspertów kulinarnych. Ponadto, aby utrzymać znak firma jest poddana wyrywkowej kontroli przez specjalną inspekcję jakościową. Województwo łódzkie może się pochwalić największą ilością nadanych znaków „Jakość Tradycja”.
js
W ramach promocji lokalnych producentów marszałek odwiedził Gminną Spółdzielnię Samopomocy w Szadku która zajmuje się produkcją chleba, wypieków, wędlin wieprzowych i garmażu, firmę Klimeko która jest liderem w wyrobie serów oraz wyrobów mlecznych oraz gospodarstwo EcoFarming które wyspecjalizowało się w hodowli przepiórek na mięso oraz jajka.
Oprócz tego marszałek zawitał do gospodarstwa ekologicznego ,,Mrowisko” w Łopatkach które zajmuje się hodowlą doskonałej jakości warzyw i owoców oraz piekarni rodziny Sokołowskich w Stoczkach-Porąbkach której Prawdziwy Chleb można znaleźć nie tylko w naszym województwie ale też w wielu miastach w Polsce.
- Dobre bo łódzkie. Nasz region jest nie tylko piękny turystycznie ale i coraz silniejszy kulinarnie. Akcja ,,Regionalne smakuje najlepiej” to doskonała okazja do tego aby promować nasze lokalne specjały. To część naszej tradycji i element lokalnej tożsamości. Zachęcam do poszukiwania lokalnych produktów które są nie tylko smaczne ale i zdrowe – powiedział Witold Stępień marszałek województwa łódzkiego.
Szczególną gwarancją jakości produktów regionalnych jest znak „Jakość Tradycja” przyznawany tylko najlepszym producentom. Uznawany jest on w całej Unii Europejskiej. Aby uzyskać znak producent musi wykazać się co najmniej 50-letnią tradycyjną recepturą i poddać drobiazgowej procedurze kontroli jakości. Znak nadaje Kapituła Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego złożona z polskich ekspertów kulinarnych. Ponadto, aby utrzymać znak firma jest poddana wyrywkowej kontroli przez specjalną inspekcję jakościową. Województwo łódzkie może się pochwalić największą ilością nadanych znaków „Jakość Tradycja”.
js
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna-lodzkie-21/aktualnosci/regionalne-smakuje-najlepiej#sigProId07cbf0f6d2
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna-lodzkie-21/aktualnosci/regionalne-smakuje-najlepiej#sigProId07cbf0f6d2