Przestrzeń naturalnej żywności
niedziela, 5 października 2014
W łódzkiej hali Expo trwają targi Natura Ford. Do niedzieli można poznać nowości na rynku naturalnej żywności z regionu łódzkiego, Polski i Europy. Targi, w towarzystwie ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego, otworzył marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień. Obaj wręczali też nagrody – Tygle Smaków – najlepszym wytwórcom żywności ziemi łódzkiej.
Na stoiskach wystawionych w hali Expo przeważają wyroby spożywcze pochodzące z naturalnej produkcji. Są najrozmaitsze pieczywa, sery, wędliny, soki, miody. Większość z nich reklamowana jest jako zdrowa żywność, do produkcji której używa się wyłącznie naturalnych składników.
Na targach można też zapoznać się z najnowszymi sposobami produkcji ekologicznej żywności, bo spotkaniu towarzyszy wiele wykładów, warsztatów i spotkań branżowych.
Jedną z atrakcji targów był konkurs dla młodych kucharzy – uczniów szkół średnich - „Smakuje Łódzkie”. Nagrody od ministra Marka Sawickiego i marszałka Witolda Stępnia odebrali też laureaci VII edycji wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Produkty oceniane były przez specjalną komisję smakoszy m.in. pod względem: tradycji jego wyrobu i związku z regionem, oczywiście walorów smakowych i użytych do produkcji surowców. Do konkursu zgłoszonych zostało 37 produktów. Tygielki Smaków wręczone zostały w kategoriach: mięsnej; orzechów, nasion, zbóż, warzyw i owoców; wyrobów piekarniczych i cukierniczych; potraw gotowych i napojów. Ale nagrodę główną - „Tygiel Smaków” otrzymał tylko jeden produkt, a był nim karczek babuni przygotowany przez spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Szadku.
Marszałek Witold Stępień wręczył ministrowi Markowi Sawickiemu też szczególny produkt z Łódzkiego - ogórki kiszone w wodzie solankowej z uniejowskich źródeł termalnych, nad którymi pracowali naukowcy Politechniki Łódzkiej.
Natura Food jest połączona z targami beECO, czyli ekologicznego stylu życia.
jg
Na stoiskach wystawionych w hali Expo przeważają wyroby spożywcze pochodzące z naturalnej produkcji. Są najrozmaitsze pieczywa, sery, wędliny, soki, miody. Większość z nich reklamowana jest jako zdrowa żywność, do produkcji której używa się wyłącznie naturalnych składników.
Na targach można też zapoznać się z najnowszymi sposobami produkcji ekologicznej żywności, bo spotkaniu towarzyszy wiele wykładów, warsztatów i spotkań branżowych.
Jedną z atrakcji targów był konkurs dla młodych kucharzy – uczniów szkół średnich - „Smakuje Łódzkie”. Nagrody od ministra Marka Sawickiego i marszałka Witolda Stępnia odebrali też laureaci VII edycji wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Produkty oceniane były przez specjalną komisję smakoszy m.in. pod względem: tradycji jego wyrobu i związku z regionem, oczywiście walorów smakowych i użytych do produkcji surowców. Do konkursu zgłoszonych zostało 37 produktów. Tygielki Smaków wręczone zostały w kategoriach: mięsnej; orzechów, nasion, zbóż, warzyw i owoców; wyrobów piekarniczych i cukierniczych; potraw gotowych i napojów. Ale nagrodę główną - „Tygiel Smaków” otrzymał tylko jeden produkt, a był nim karczek babuni przygotowany przez spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Szadku.
Marszałek Witold Stępień wręczył ministrowi Markowi Sawickiemu też szczególny produkt z Łódzkiego - ogórki kiszone w wodzie solankowej z uniejowskich źródeł termalnych, nad którymi pracowali naukowcy Politechniki Łódzkiej.
Natura Food jest połączona z targami beECO, czyli ekologicznego stylu życia.
jg
Galeria
View the embedded image gallery online at:
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna-lodzkie-21/aktualnosci/pnz#sigProId28669c1450
https://www.lodzkie.pl/strona-glowna-lodzkie-21/aktualnosci/pnz#sigProId28669c1450