Na Styku Kultur

poniedziałek, 29 lutego 2016
Po raz 22. odbyły się w Łodzi targi „Regiony Turystyczne - Na Styku Kultur”. W wydarzeniu uczestniczyło 120 wystawców z Polski i z zagranicy. Imprezie towarzyszył organizowany przez Województwo Łódzkie konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
 
W ostatni weekend w łódzkiej hali Expo zaprezentowało się 140 wystawców z kraju i zagranicy. Przedstawione zostały ciekawe oferty dla osób planujących podróże wakacyjne i weekendowe, aktywne spędzenie wolnego czasu czy turystykę kulinarną. Zwiedzający mieli okazję spotkać się z podróżnikami, blogerami, wziąć udział w warsztatach, rajdach i wycieczkach.
 
W najsmaczniejszym konkursie zorganizowanym podczas targów czyli regionalnym etapie „Polskiego producenta żywności” wystartowało 27 firm oferujących 45 produktów. Honorowym przewodniczącym jury był wicemarszałek województwa łódzkiego Artur Bagieński.
 
W poszczególnych kategoriach zwyciężyli:
- w kategorii sery i inne produkty mleczne: jogurt naturalny KLIMEKOBogusław Klimczak;
- w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne: szynka farmera Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Stanisław Katusza;
- w kategorii warzywa i owoce: chrzan nadwarciański ZPHU MORYŃ;
- w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze: jabłecznik z Koluszek PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska;
- w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe: sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z mniszka lekarskiego WIATROWY SAD Grażyna Wiatr;
- w kategorii oleje i tłuszcze: osełka masło extra, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie;
- w kategorii inne produkty: bigos Szadkowski, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku.
 
Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego dla Innowacyjnego Producenta Żywności 2016 otrzymała firma Czerwona borówka z kolendrą i rozmarynem „Feliksowy Dworek” Adam Szadkowski.
 
Kapituła konkursu oceniała produkty pod względem: walorów smakowych, oryginalności produktu, opakowania i jego funkcjonalności, prawidłowości oznakowania produktu, sposobu prezentacji.
 
Laureaci będą reprezentować województwo łódzkie w ogólnokrajowym konkursie Polski Producent Żywności 2016.
dr, jm-k, jg