Ekologiczne i tradycyjne

piątek, 11 października 2013
Ekologiczne i tradycyjne W hali wystawienniczej przy al. Politechniki 4 odbywają się Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD . To najważniejsza branżowa impreza w Polsce, dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. Uczestniczyli w nich Artur Bagieński, wicemarszałek województwa łódzkiego i Marcin Bugajski, członek zarządu regionu.

W tegorocznej edycji swoje produkty pokazuje 300 wystawców z Polski i zagranicy m.in.  z Czech, Włoch, Wielkiej Brytanii, Niemiec oraz Węgier - Kraju Partnerskiego tegorocznej edycji Targów NATURA FOOD. Wystawcy prezentują bogatą ofertę certyfikowanych produktów ekologicznych, żywność tradycyjną z oznaczeniami unijnymi i z krajowych systemów jakości, produkty naturalne, nieprzemysłowe i o niskim stopniu przetworzenia.
Oprócz bogatej oferty wystawienniczej, na zwiedzających czeka też wiele dodatkowych atrakcji, w tym seminaria i prelekcje nt. nisko przetworzonej żywności wysokiej jakości, a także warsztaty dla szefów kuchni i dzieci, panele dyskusyjne oraz konkursy. Podczas tegorocznej edycji odbędzie się Konferencja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz konferencja grupy IFOAM EU, europejskiej struktury Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego, uświetniająca jubileusz 10-lecia działalności w Europie.
Równolegle z NATURA FOOD odbywają się II Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO oraz Festiwal Kawy, Herbaty i Czekolady.
Tradycyjnie podczas targów  realizowany jest  projekt pt. „Kreowanie marki ŁÓDZKIE poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu” dofinansowany przez Unię Europejską w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013. Targi potrwają do niedzieli.