Łódzkie znów smakuje

czwartek, 25 czerwca 2015
Rozpoczął się Festiwalu Dobrego Smaku. Jurorami konkursu będę mieszkańcy Łódzkiego, którzy zdecydują się posmakować „potraw swojego dzieciństwa”, bo pod takim hasłem odbywa się 12. edycja imprezy. Gotowanie zainaugurowali: marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień i przewodniczący Sejmiku Marek Mazur.
 
W zabawie biorą udział 24 restauracje łódzkie. Do niedzieli podawane tam będą specjalne dania przygotowane w oparciu o tradycyjne przepisy. Będzie można pokosztować m.in. soczystych pulpetów cielęcych w delikatnym sosie chrzanowym, rolkę z wątróbką drobiową czy tradycyjne udko z kurczaka. Wszystkie dania biorące udział w konkursie będą dostępne za 13 zł, a wykaz restauracji jest na stronie www.festiwaldobregosmaku.eu.
 
Na inaugurację festiwalu, w restauracji Book&Cook na OFF Piotrkowskiej, marszałek Witold Stępień, a także dziennikarze i blogerzy kulinarni wzięli udział w przygotowaniu zupy chrzanowej i karpia w cydrze. Pomagał im w tym Paweł Kibart, uczestnik II edycji programu kulinarnego Top Chef i szef kuchni jednej z warszawskich restauracji.
jg