Marnowanie żywności
wtorek, 15 lutego 2022Na świecie wyrzuca się 1/3 całej wyprodukowanej żywności, a jej waga liczona jest w miliardach ton. Dlatego też jest to kolejny, globalny problem z którym powinniśmy się zmierzyć i jak z każdym problemem tego typu, musimy zacząć od siebie i uświadamiać innych.
Jedną z głównych przyczyn marnowania żywności jest łatwy dostęp do wszelkiego rodzaju produktów spożywczych. Nasz jedyny trud związany z pozyskaniem żywności sprowadza się do odwiedzenia sklepu, którego półki uginają się od różnorakich produktów. Taka sytuacja prowadzi do nieszanowania żywności, którą w każdej chwili możemy kupić. Kolejnym powodem marnowania produktów spożywczych jest niewłaściwe ocenianie ilości kupowanych produktów, których często jest zbyt dużo (źle dobrane proporcje), a ich krótki termin przydatności, powoduje że część żywności ląduje w koszu.
Aby nie marnować żywności w domu warto zastosować poniższe rady:
- Przed wyjściem na zakupy zrób listę zakupów – lista pomoże w sklepie zaopatrzyć się tylko w te produkty, które są faktycznie potrzebne i uchroni przed zachciankami.
- Prawidłowo przechowuj produkty – produkty nie zepsują się szybko i będziesz w stanie użyć ich przed ich zepsuciem
- Planuj posiłki – planowanie posiłków, najlepiej na cały tydzień, pozwoli wykorzystać produkty, które już posiadasz, oraz pomoże w tworzeniu listy na zakupów.
- Wykorzystuj resztki – jeśli przygotujesz za dużo jakiejś potrawy, zawsze możesz ją zamrozić lub zapeklować w słoiku i w niedługim czasie zjeść znowu, z pozostawionych warzyw lub wędliny możesz przyrządzić inną smaczną potrawę.
- Sprawdzaj datę ważności – zużywaj w pierwszej kolejności produkty, które mają krótszą datę przydatności do spożycia, możesz je ustawiać na półkach w lodówce bliżej, aby łatwiej było po nie sięgnąć.
- Uświadamiaj innych jak racjonalnie korzystać z żywności. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ogromne ilości żywności marnuje w domu. Zwracaj na to uwagę i dawaj przykład swoimi działaniami.