1 luty - Dzień bez oleju palmowego
czwartek, 1 lutego 20241 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego. Ma on na celu zwrócenie uwagi na to, jak duże i nieodwracalne zmiany w środowisku naturalnym powodują uprawy roślin, z których pozyskiwany jest tłuszcz palmowy. Rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stanowi obecnie jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska naturalnego. Pod nowe plantacje niszczone są cenne przyrodniczo obszary w południowo - wschodniej Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. Orangutany, nosacze, słonie, tygrysy tracą swoje siedliska. Przyroda zostaje nieodwracalnie zdegradowana.
Dzień bez oleju palmowego obchodzony jest również w Polsce. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą jego produkcja dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. Olej poddawany jest procesowi rafinacji, przez co zwiększa się ryzyko powstawania zakrzepów naczyniowych czy wzrost cholesterolu. Bądźmy świadomymi konsumentami. Czytajmy etykiety produktów i nie kupujmy tych, które zawierają olej palmowy. Zyskają na tym tropikalne lasy, żyjące w nich zwierzęta, a także my sami, ponieważ utwardzony olej palmowy wpływa niekorzystnie na zdrowie i nie powinno być go w naszej diecie. Unikajmy produktów wysoko przetworzonych, takich jak: wyroby cukiernicze, przekąski oraz dania typu instant.