05 grudnia - Dzień Gleb

wtorek, 5 grudnia 2023

W 2013 roku podczas 68. posiedzenia plenarnego Organizacja Narodów Zjednoczonych przyjęła rezolucję ustanawiającą 5 grudnia Światowym Dniem Gleby. Celem obchodów święta gleby jest zwrócenie uwagi na funkcje, jakie spełnia ona w środowisku oraz rolę, jaką pełni w kształtowaniu jakości życia w obliczu wciąż rosnącej populacji ludności. Trzeba pamiętać o zagrożeniach dla funkcji gleb, które wiążą się głównie z działalnością człowieka (wyjałowienie, przenawożenie, osuszanie, zanieczyszczenie, erozja), jak również dynamiką naturalnych czynników przyrodniczych (zmiany klimatyczne).

Ponad 90 proc. żywności pochodzi z gleby lub wytwarza się ją z płodów rolnych uprawianych w i na glebie. Ilość oraz jakość żywności zależą od wielkości areału oraz stanu gleb. Stwarza ona warunki dla rozwoju roślin, pełni funkcję regulatora gospodarki wodnej w środowisku. Ma ona również duże znaczenie w regulacji klimatu, redukowaniu zanieczyszczeń i oczyszczaniu wody. Gleba reguluje przepływ i gromadzi wodę, która zawiera rozpuszczone sole, niezbędne dla roślin. Woda glebowa zasila zasoby wód podziemnych. Jest filtrem chroniącym jakość wody. Im większa pojemność sorpcyjna gleby, tym lepiej ona filtruje i zatrzymuje substancje toksyczne.