Dożynki Wojewódzkie w Uniejowie

wtorek, 22 września 2020

Tegoroczne święto plonów czyli Dożynki Diecezjalno-Wojewódzkie odbyły się w Uniejowie, na terenie przy „Termach Uniejów”, 20 września 2020 r. Gospodarzem Dożynek był Marszałek Województwa Łódzkiego Grzegorz Schreiber.

Dożynki zainaugurowano mszą świętą na terenie Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich, a następnie korowód przeszedł na teren rekreacyjny przy termach. W godzinach popołudniowych rozpoczęła się część rozrywkowa – konkursy kulinarne oraz koncerty m.in. zespołu Pectus i Maryli Rodowicz.

„Słodkie smaki łódzkiego- wypieki cukiernicze/desery/ciasta” to jeden z konkursów kulinarnych organizowany przez Jednostkę Regionalną KSOW WŁ, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego. W konkursie udział wzięły 34 KGW.

Nagrody otrzymały Koła:

  • „Marysieńka” z powiatu poddębickiego za ciasto „Orzechowa fantazja”,
  • „Dąbrowianki” z powiatu bełchatowskiego za „Rusiecką rozkosz”,
  • „Redociny” z powiatu pabianickiego za „Uśmiech Redocin”.

Ponadto, Departament Promocji UM zorganizował konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich na najlepszą potrawę regionalną. Do konkursu zgłoszono 23 potrawy. Na podium znalazły się:

  • Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Wsi Jeziorsko z powiatu sieradzkiego za „Kluski żelazne z kapustą ślizganą”,
  • KGW Teodory z powiatu łaskiego za potrawę „Kurczak à la kaczka z owocami”,
  • KGW Branica i Rembieszów z powiatu zduńskowolskiego za „Zupę dyniową”.

Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców naszego regionu, była znakomitą okazją do zaprezentowania zdrowych ekologicznych produktów i potraw przyrządzanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, a także do promowania kultury i tradycji naszego regionu przez przedstawicieli powiatów oraz instytucji promujących pozyskiwanie środków z funduszy europejskich.


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie